Wednesday, July 17, 2024

Številni narodi regrat prištevajo med nadležen plevel, za Slovane, predvsem za Slovence, pa je regrat tradicionalna pomladanska kulinarična rastlina, zadnje čase pa si svoj prostor in ime ustvarja tudi v alternativni medicini.


Regrat  je z vitamini  A, B, C in D bogato živilo, vsebuje pa tudi minerale kot so železo, kalij in cink. Slovenci regratove liste uporabljamo predvsem v samostojnih ali mešanih solatah, iz posušenih pa kuhamo čaj. Korenine se uporabljajo kot kavni nadomestek, rumeno cvetje pa za izdelavo sirupov proti kašlju in sirupov za krepitev imunskega sistem, nekateri iz njih naredijo celo vino.

V preteklosti so regratove korenine in liste namenjali zdravljenju težav povezanimi z jetri. Nekateri narodi so regratov čaj uporabljali za zdravljenje ledvičnih obolenj, oteklin, težav s kožo, zgago in želodčnih težav. V tradicionalni kitajski medicini regrat uporabljajo za zdravljenje želodčnih težav, vnetje slepiča in mastitisa pri doječih materah. V Evropi mu je pripadalo mesto zdravila proti kugi, oftalmološkimi težavami, diabetesu in driski.

Obsežne raziskave o regratu še ni bilo. V času sodobnih tehnologij in znanj pa se je na regrat nekoliko pozabilo, vendar korenine še vedno uporabljamo za spodbujanje apetita, dobre so za lajšanje simptomov jetrnih obolenj in žolča. Regratovi listi delujejo kot diuretik, zato pomagajo pri ljudeh, ki imajo težave z izločanjem vode.

Opis

Regrat je trajna in zelo odporna rastlina, ki med cvetenjem zraste do 35 centimetrov. Regrat bi lahko umestili med zelene solatnice, njegovi  listi zrastejo v premeru nekje do 30 centimetrov. Rastlina ima močno in globoko korenasto korenino. Gladki nazobčani listi delujejo kot lijak, ki z užebljenim delom dostavljajo vodo do korenin.  Odrasla rastlina ima rumen cvet, ki se zjutraj odpre, zvečer ali ob slabem vremenu pa nekoliko pripre.  Za regrat je značilna apogamija, oz. nastanek semena brez predhodne oploditve. Korenina je mesnata in krhka,  polna grenkega in blago smrdečega mlečka.

Regratovi listi delujejo kot diuretik in pospešujejo izločanje urina. Listi se uporabljajo za spodbujanje apetita in pomagajo pri prebavi. Imajo izjemno antioksidativne lastnosti in krepijo imunski sistem.

Zeliščarji korenino uporabljajo za razstrupljanje jeter, liste pa za pomoč pri delovanju ledvic.

Blagodejni učinki

Svež ali posušen regrat se uporablja kot blag stimulans apetita in lajša težave z razdraženim želodcem. Korenina deluje kot blago odvajalo, ter izboljšuje prebavo.

Nekatere raziskave na živalih so pokazale, da regrat pomaga normalizirati vsebnost sladkorja v krvi, znižuje vrednost slabega holesterola (LDL – lipoproteini nizke gostote) in trigliceridov, hkrati pa zvišuje vrednost dobrega holesterola (HDL – lipoproteini visoke gostote) v krvi.

Spet neka druga raziskava je pokazala, da regrat preprečuje tiha vnetja, ki lahko skozi daljše obdobje povzročijo resna obolenja.

Uporaba in previdnost

Regrat, kot zelišče ali živilo, krepi imunski sistem in telo, zato je njegovo uživanje vedno dobrodošlo. Seveda pa je regrat povsem naravna rastlina, skupaj s svojimi prednostmi in pomanjkljivostmi.  

Regrat velja za varno in hipoalergeno živilo. Pri nekaterih občutljivih ljudeh lahko izzove razjede na ustni sluznici. V kolikor ste alergični na ambrozijo, krizanteme, ognjič, kamilice, rman, marjetice ali jod, se regratu raje izognite.

Interakcije

Regratovi listi delujejo kot diuretik, kar med drugim pomeni, da se pri kroničnih bolnikih, ki vsakodnevno zaužijejo potreben odmerek zdravil, le-to nima časa v popolnosti absorbirati v telo, posledično je odmerek zdravila nižji.

Na jemanje katerih zdravila lahko vpliva regrat:

Antacidi (zdravila za zmanjševanje želodčne kisline) – regrat lahko poveča izločanje želodčne kisline, zato se zgodi, da antacidi ne delujejo optimalno.

Diuretiki (zdravila, ki pospešujejo nastajanje urina v ledvicah) – diuretiki lahko v kombinaciji z živili, ki pospešujejo nastajanje urina v ledvicah, ogrozijo ravnovesje elektrolitov v telesu.

Antikoagulanti (zdravila za redčenje krvi) – možno je, da regrat poveča tveganje krvavitev, še posebej v kombinaciji z aspirinom, varfarinom ali klopidogrelom (Plavix).

Litij – litij se uporablja za zdravljenje bipolarne motnje. Regrat lahko zmanjša njegovo absorpcijo.

Zdravila za sladkorne bolnike – teoretično lahko regrat zniža vsebnost sladkorja v krvi. Če jemljete zdravila za lajšanje simptomov sladkorne bolezni bodite pozorni, saj lahko regrat poveča tveganje nastanka hipoglikemije. 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Začetek kampanje za Slikanico Pomahajmo v svet

18 marca, 2014 0