Saturday, February 24, 2024

Ob travmatični poškodbi na področju obraza in ustne votline lahko pride do popolnega izruvanja zobka iz njegovega ležišča na kosti. Takšno poškodbo imenujemo avulzija zoba. Avulzija je najpogostejša pri otrocih z mlečnimi zobki starimi med 2 in 4 leti, ter otrocih s trajnimi zobmi pa med 6 – 10 leti starosti. Živahni in hiperaktivni otroci so za takšne vrste poškodb še posebej dovzetni. Pogosto izvajajo vragolije, ki presegajo njihove fizične sposobnosti. Zob, ki je izbit iz ležišča je moč vrniti na njegovo mesto, kar imenujemo replantacija. Uspeh replantacije je odvisen od stanja izruvanega zoba in časa, ki ga je zob preživel izven svojega sidrišča.


Zaradi zelo kratkega časa do rasti naslednika in dodatne travme za otroka se replantacija pri izruvanju ali travmatični poškodbi mlečnih zob običajno ne izvaja. Izruvanje zoba običajno izzove hitra in nepričakovana poškodba, ki vključuje obrazne in ustne krvavitve. V večini primerov pogled na okrvavljen otroški obraz starše tako prestraši, da niti ne pogledajo stanje zob.

Pogosto se zgodi, da izbit zob ostane na mestu nesreče, kar podaljšuje čas, ki ga zobek preživi zunaj ustne votline, ter na ta način zmanjša verjetnost uspeha replantacije. Še hujši pa so primeri ko starši zobek zavržejo, misleč da ni več uporaben. Optimalen čas za uspešno replantacijo je 30 minut, zobje, ki so izven sidrišča ostali več kot dve uri, pa naknadno kažejo veliko dovzetnost razgradnje zobne korenine.

Poleg tega pa je zelo pomembno kako se zobek prinese do zobne ambulante. Zobek je potrebno zaščititi pred izsušitvijo. Najboljši transport je zagotovo ustna votlina, torej da zobek takoj sami namestite na izruvano mesto. Zobek, držeč za krono, se izpere pod hladno vodo in namesti na izruvano mesto, ter takoj odide v stomatološko ordinacijo.

Če to ni mogoče je priporočljivo, da se zobek vstavi pod jezik, ali spodnjo ustnico. V kolikor nrav poškodbe tega ne dovoljuje se priporoča transport zobka v kozarcu mleka, nežno osoljeni vodi ali zavitem v robčku predhodno namočenem v fiziološki raztopini. Zob nikakor ne prenašajte na suhem.

V stomatološki ordinaciji je potrebno zob za replantacijo pripraviti. Zobek se izpere s fiziološko raztopino, izogniti se je potrebno vsakršni manipulaciji z zobno korenino.

Zobek se počasi namesti v ležišče, vse dokler se višina ne izenači z višino sosednjih zob. Vrnjeni zob je potrebno učvrstiti, saj se le tako lahko zagotovi celjenje in učvrstitev v kost. Imobilizacija zobka traja od 7 – 10 dni.

V času imobilizacije se priporoča uživanje tekoče hrane, ki izključuje obremenitev replantiranega zobka.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Novo zdravilo za melanom

4 junija, 2013 0