Thursday, February 22, 2024

Od 155 žensk jih je 96 (62%) po operaciji zanosilo. Večina teh nosečnosti (71 od 96 ali 74%) je bilo spontanih.


Dr. Rosa Maria Neme je predstavila rezultate prospektivne raziskave izvedene v letih 2009 – 2012, pri povprečno 32 let starih ženskah.

Večina žensk (925) je imela prebavne težave, vključno z bolečino med defekacijo, drisko in obstipacijo, občutek napihnjenosti in dishezijo (težko ali boleče praznjenje črevesja).

Simptomi povezani z endometriozo so bili prisotni pri vseh ženskah (dismenoreja, bolečine v žlički zunaj obdobja menstruacije, dispareunija, ciklične rektalne krvavitve, bolečine v spodnjem delu hrbta in astenija).

Neplodnost povezana z endometriozo je bila prisotna pri 62% žensk (155), s povprečnim trajanjem 18 mesecev. Večina žensk (78%) je že bila podvržena enemu ali številnejšim postopkom metod umetne oploditve, 69% je že bilo podvrženih kirurškemu posegu kot posledici kronične medenične bolečine.

Pri vseh pacientkah so opravili resekcijo črevesja. Med kirurškim posegom so bili izvedeni še številni drugi posegi: razširjena ureteroliza (80%), ovarijska cistektomija (70%), parcialna vaginalna resekcija (20%) in apendektomija (20%).

Povprečni operativni poseg je trajal 117 minut. Potreb za prehod iz laparoskopske na odprto operacijo ni bilo, niti se ni pojavila potreba za krvno transfuzijo, niti ni bili zapletov med in po operativnem posegu. Povprečna hospitalizacija po operativnem posegu je znašala tri dni. Patohistološki izvid vseh reseciranih lezij je pokazal, da je za vse primere odgovorna stromalna in glandularna endometrioza.

96 nosečnosti se je zgodilo v obdobju osmih mesecev po operativnem posegu, večina nosečnosti je bilo spontanih (71%), ostale so bile IVF nosečnosti. Zgodili so se tudi štirje spontani splavi, kar je statistično zanemarljiv podatek.

Šest mesečne raziskave o kakovosti življenja po operativnem posegu so pokazale, da se je zmanjšalo število bolečih menstruacij, bolečin pri spolnih odnosih, bolečin pri opravljanju velike potrebe, trebušnih krčev, driske in zaprtja.

Naslednji prispevek

Prekomerna telesna teža škoduje spermijem

24 decembra, 2013 0