Monday, July 15, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Resnice o kavi

By 0 1659 Views

Pet prednosti kave

1. Kava preprečuje nastajanja žolčnih kamnov.


Ameriški zdravnik je lani v Časopisu ameriškega zdravniškega združenja objavil raziskavo, v kateri je deset let opazoval življenjske navade več kot 46 tisoč Američanov. Ugotovil je, da je možnost za nastanek žolčnih kamnov pri ljudeh, ki popijejo od dve do tri skodelice kave na dan, za 40 odstotkov nižja kot pri ljudeh, ki ne pijejo kave. Pri tistih, ki popijejo več kot štiri skodelice kave na dan, je tveganje manjše celo za 45 odstotkov. Ugotovitve se nanašajo le na ljubitelje prave kave, torej tiste, ki vsebuje kofein (vključno z espressom in instant kavo). Izidi raziskave kažejo, da kava s kofeinom pospešuje čiščenje žolčnika in preprečuje gmotenje holesterola v žolčne kamne.

2. Kava zmanjšuje tveganje za nastanek rakastega obolenja debelega črevesa.

Obstaja kar nekaj različnih domnev, zakaj kava preprečuje nastanek raka na debelem črevesu. Nekateri znanstveniki trdijo, da kava vsebuje sestavino, ki preprečuje spreminjanje celic. Drugi dokazujejo, da pospešuje peristaltiko, kar preprečuje rakasta obolenja. Toda iz izidov sedemnajstih raziskav, ki so jih v zvezi z delovanjem kave na debelo črevo opravili v zadnjih štiridesetih letih, je očitno naslednje: ljudje, ki popijejo vsaj štiri skodelice kave na dan, imajo za 24 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na debelem črevesu, kot tisti, ki kave ne pijejo. Zadnja ugotovitev je bila objavljena v Časopisu za epidemiologije.

Italijanski raziskovalci so v reviji Prehrana in rak primerjali prehranjevalne navade zdravih ljudi in tistih, ki imajo raka na debelem črevesu. Pri tistih, ki popijejo manj kot dve skodelici kave na dan, je bila pogostost bolezni za 47 odstotkov večja kot pri tistih, ki popijejo več kot dve skodelici kave na dan.

3. Kava vam lahko pomaga rešiti težave.

Ker kofein pospešuje delovanje centralnega živčevja, z njegovo pomočjo možgani delujejo učinkoviteje. Skodelica ali dve prispevata k boljši zbranosti in človeka spodbujata pri delovanju. Britanski znanstveniki, ki se ukvarjajo s fiziologijo in človekovim obnašanjem, trdijo, da uživalci kave lažje sprejemajo nove informacije in so pri tem vzdržljivejši od tistih, ki kave ne pijejo. Hkrati opozarjajo, da kava ne krepi spomina in ne izboljšuje razpoloženja.

4. Kava preprečuje zaspanost.

Ko postanete zaspani, vam bo skodelica kave izboljšala motorične sposobnosti in vas nekaj časa "držala pokonci". Toda ista skodelica lahko povzroči težave, ko se boste želeli potopiti v spanec. Več o tem preberite med slabostmi kave.

5. Kava pomaga pri telesni vadbi.

Kofein pri poklicnih športnikih povzroča tekmovalnost, zato je Svetovni olimpijski komite omejil njegovo rabo v športu. Športniki imajo lahko po tekmi v urinu "le" toliko kofeina, kolikor bi ga dobili, če bi v eni ali dveh urah pred tekmo popili od šest do osem skodelic kave. Pri ljubiteljskih športnikih kava povečuje vzdržljivost.

Pet slabosti kave

1. Kava lahko škoduje kostem.

Kalcij je ključen za zdravje kosti, kofein pa pospešuje izločanje kalcija v urin in tako niža vsebino kalcija, ki ostane v telesu. Zdravniki vsem, katerih prehrana je bogata s kalcijem, ne priporočajo več kot dveh skodelic kave na dan, medtem ko drugim svetujejo, naj zaužijejo čimveč kalcija. Največ ga je v bananah, mandeljnih in kuhanem fižolu.

2. Kava lahko otežuje nosečnost.

Veliko raziskav je dokazalo škodljive učinke kave na nosečnost in porod. Povzročala naj bi neplodnost, spontane splave, prezgodnja rojstva in celo nenadne smrti zarodkov. Ena izmed zadnjih raziskav, ki je bila objavljena v neki britanski medicinski reviji, je pokazala, da več kot šest skodelic kave na dan pri nosečnicah podvoji tveganje spontanega splava. Zdravniki doječim materam svetujejo, naj se izogibajo kavi, saj se kofein izloča v mleko.

3. Kava lahko poviša krvni tlak in holesterol.

Kava ne bi mogla biti najuspešnejše sredstvo za prebujanje, če ne bi višala krvnega tlaka. Toda strokovnjaki se ne strinjajo, ali gre za trajno ali zgolj trenutno povišanje. Težave s holesterolom so povezane le z nekaterimi vrstami kave. Nefiltrirana kava, kot je turška, vsebuje olja, ki povzročajo povišanje ravni "slabega" holesterola, medtem ko instant kava in kava iz avtomata s filtrom ne vsebujeta teh olj.

4. Kava povzroča nespečnost.

Lahko vas drži pokonci, za kar ste ji hvaležni, lahko pa vam ne pusti, da bi zaplavali v svet sanj. Da boste dobro spali, vam zdravniki priporočajo, da popijte zadnjo skodelico kave vsaj šest ur pred spanjem.

5. Kava brez kofeina je polna škodljivih snovi.

Dolgo je veljalo, da je kava škodljiva zaradi kofeina. Toda raziskovalci se trenutno ukvarjajo z drugimi snovmi, ki jih vsebuje kava brez kofeina, saj so ugotovili, da so škodljive vsaj toliko kot kofein.

Vi in kava

 
Kavi se odpovejte, če imate težave s spanjem ali če ne zaužijete dovolj kalcija. Izogibajte se kavi, če ste noseči ali dojite otroka. Prav tako ni priporočljiva za srčne bolnike in ljudi, ki so preživeli srčni napad. Odsvetujemo jo tudi vsem, ki ste alergični ali občutljivi na kofein.Drugim ljubiteljem kave priporočamo približno dve skodelici šibke kave na dan.

Vir: www.viva.si