Tuesday, July 16, 2024
24 junija, 2015

Resno: Zakaj nekatere ženske nikoli ne doživijo orgazma?

By 0 1661 Views

Vzrok

Vzroke lahko iščemo v številni internih in eksternih dejavnikih: vera, kultura, morala, partnerski odnos, komunikacija, zdravje… Vsak izmed omenjenih vzrokov vpliva na dojemanje in percepcijo ženskega pogleda na svet, v ta svet pa so prav tako vključeni spolni odnosi in orgazem.


Vera

Vsi poznamo zgodbo o Adamu, Evi in Rajskem vrtu, ter rojstvu izvirnega greha. Vera je močna inštitucija in vpliva na misli in vedenje številnih ljudi. Pogosto se greh obravnava kot absolutizem, če ne sprejmeš in upoštevaš pravil, sledijo posledice. Kljub razvoju zahodne družbe številni podpirajo idejo, da sta telo in naravne biološke funkcije same po sebi greh.

Puritanska tradicija pa ima negativen odnos do telesa in spolnosti. Ta negativen odnos kolektivne zavesti je pod vplivom pravil in zakonov ustvaril izkrivljene družbene norme, ter odigral negativno vlogo pri oblikovanju stališč. Zagotovo obstaja dihotomija med naravnimi biološkimi potrebami in željami, ter predpisanimi etičnimi kodeksi in prav ta v korelaciji s spolnostjo vpliva na razvoj občutka krivde, slabe vesti in tesnobe. Ko ženska enkrat sprejme ‘družinski’ kodeks etike in morale, verbalno in neverbalno komunikacijo asimilirano z njeno skupnostjo, prične o seksu razmišljati povsem drugače. Že sam pogovor o spolnosti je za takšne posameznice sila neprijeten. Komunikacija pa je pomembna za reševanje vseh težav, tudi težav povezanih s spolnimi odnosi.

Kultura

Številne kulture imajo o spolnosti in orgazmih svoje navade in stališča. Npr. ljudstvo na otoku Mangaia (del Cookovih otokov v Tihem Oceanu) deklice že pri trinajstih letih uči o spolnosti in doživljanju orgazma. Moški v tej kulturi izhajajo iz predpostavke, da več orgazmov kot doživi njihova partnerka, boljši moški so. Prav nasprotno pa v visokogorju Nove Gvineje ljudje prezirajo ščegetavček in o njem sploh ne govorijo, obstoj ženskega orgazma zanikajo. Ekstremna primera, ki pa vseeno kažeta, da kulturološki dejavniki lahko vplivajo na osebno dojemanje spolnosti.

Komunikacija

Komunikacijski krč ima neposreden vpliv na odgovore in vprašanja povezana s spolnimi odnosi. Ženske, ki imajo težave z doseganjem vrhunca svoje težave redkeje zaupajo svojemu partnerju. Na splošno imajo tudi zelo negativen odnos do spolnosti. Pomanjkanje komunikacije težave samo še poglobi.

Kaj lahko storimo?

Libido spodbudite s samozadovoljevanjem. Številnim korelacija med masturbacijo in spolnimi odnosi vsaj delno pomaga. Prenesite jo v spolni odnos, več časa torej namenite predigri.

Molčanje

O težavah povezanih z doseganjem orgazma ženske le s težavo spregovorijo. Podobno veljajo nekatera prepričanja, da med seks sodi zgolj misijonarski položaj, o kunilingusu in samozadovoljevanju pa ne govori nihče. Mešano sporočilo, nekatere vrste seksa so sprejemljive, druge ne. Če se v podzavesti ukvarjate s tem sporočilom, kako se boste torej med samim spolnim odnosom dovolj sprostili? Občutek krivde ponavadi kaže na splošno slab odnos do samega dojemanja spolnosti. Enostavno spremenite pogled. V mejah normale je v seksu dovoljeno vse!

Osredotočenje

Zadovoljstvo je moč najti v intimnosti, ljubezni in telesni bližini. Pri nekaterih ženskah zgolj fokus na orgazem ne vodi v zadovoljstvo, pomembnejša je pot do orgazma. Ljubkovanje, poljubljanje, božanje, objemi so načini, ki to pot uspešno tlakujejo.

Ne deluje

Niste v naši zgodbi? Če redno doživljate trenutka naslade in vrhunca, super. Se praskate po glavi in poskušate ugotoviti iz kje bi še lahko izvirale vaše težave? Mogoče se partner premalo posveča sami predigri. Vsaj dvajsetminutna intenzivna predigra predstavlja korak v pravo smer.

Še vedno ne pomaga? Poiščite pomoč zdravnika ali terapevta. Naj vam ne bo nerodno, niste sami.

 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Vitamin B12 in akne

26 junija, 2015 0