Saturday, May 25, 2024

Revmatična mrzlica je redka posledica po streptokokni okužbi, ki napade predvsem otroke v šolski starosti. Pri tem tvori imunski sistem protitelesa proti streptokoknim bakterijam, ki izzovejo vnetje v vezivnem tkivu sklepov, v srčni mišici in v možganih. Revmatična mrzlica je videti kot vnetna reakcija, povzročena z imunskimi kompleksi.
Dva do tri tedne po streptokokni okužbi, ki poteka lahko zelo neopaženo, dobi otrok nenadoma zelo visoko vročino, glavobol in bolečine v trebuhu. Veliki sklepi na rokah in nogah so otečeni, vroči pordeli in boleči. Pri nekaterih otrocih se za kratek čas pojavijo bledo rdeči izpuščaji v obliki girland. Pri več kot treh četrtinah obolelih otrok je prizadeta srčna mišica, obstaja nevarnost odpovedi srca.


Mora otrok k zdravniku?

Pri najmanjšem sumu na revmatično mrzlico morate z otrokom takoj k zdravniku! Prej bo otrok zdravljen, več možnosti je, da bo ozdravel.

Kako pomaga zdravnik

• Zdravnik predpiše penicilin v velikih dozah, ki ga mora otrok jemati 6 do 8 tednov. Pri alergiji na penicilin izbere kateri drugi antibiotik.
• Kadar je ob tem prizadeto še srce, zdravnik včasih predpiše za 4 do 6 tednov kortikosteroide, da zavrne vnetje.
• Odredi strogo mirovanje vpostelji za 6 do 8 tednov, najbolje je, če je otrok lahko v bolnišnici
• Za preprečevanje ponovnega izbruha revmatične mrzlice mora biti otrok še 5 let zdravljen z depojem penicilina – pri prizadetosti srca do svojega 50. leta starosti. Ponovno vnetje srca bi lahko povzročilo pešanje srca in okvaro srčnih zaklopk, kar lahko vodi v smrt.

Kako vi pomagate otroku

• Poskrbite, da otrok miruje v postelji in redno jemlje predpisana zdravila
• Žal ne morete narediti več, kot vašega otroka z ljubeznijo in naklonjenostjo spremljati v njegovi bolezni.
• Vsako streptokokno okužbo pri otroku je potrebno skrbno zdraviti z antibiotiki!

 Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni