Monday, July 15, 2024

Abiraterone je ime zdravilu proti smrtonosni obliki raka prostate. Njegovo odkritje predstavlja največji napredek pri zdravljenju raka v zadnjih 70-tih letih, poročajo britanski mediji.


Zdravilo naj bi bilo sposobno pozdraviti 80% pacientov z obliko raka, ki je odporna na trenutno dostopno kemoterapijo, pravijo znanstveniki.

Abiraterone bo zdravil tako, da bo uničeval hormone, ki pomagajo pri razvoju raka na prostati. Britanski inštitut za raziskovanje raka predvideva, da bo zdravilo v obliki tabletk na voljo v dveh letih. Trenutno poteka klinična raziskava na 1200 pacientih širom po svetu.

Ocenjujejo, da samo v Veliki Britaniji letno diagnosticirajo 10.000 primerov smrtonosne oblike raka na prostati. Povprečna življenjska doba bolnika po sedanji kemoterapiji znaša 18 mesecev.

Novo spoznanje

Do sedaj je veljalo, da se rak hrani samo s spolnimi hormoni (npr. testosteron), ki jih proizvajajo testisi, zato se je zdravljenje snovalo samo na zaustavitvi proizvodnje teh hormonov. Nove raziskave pa so pokazale, da se rak hrani s spolnimi hormoni vseh izvorov, tudi s hormoni, ki jih proizvede sam tumor.

Abiraterone blokira proizvodnjo hormonov po celem telesu.

Raziskovalci so izjemno ponosni na svoje delo. Znanstvenik dr. Johan de Bono, ki je vodil raziskavo pa pravi: »Upamo, da bo s časom Abiraterone bolnikom ponudil resnično upanje, ter jim dall možnost uspešnega in dolgega življenja.«

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Z grozdjem v boj proti sladkorni bolezni

13 junija, 2012 0