Monday, July 22, 2024
19 novembra, 2012

Rezistenca bakterij na antibiotike vse močnejša

By 0 1385 Views

Nepotrebno jemanje antibiotikov pri zdravljenju blažjih infekcij je privedlo do razvoja rezistence na antibiotike, poudarjajo strokovnjaki, ter dodajajo, da je potrebno nameniti več pozornosti njihovemu predpisovanju. Razlog tiči tudi v temu, da se je razvoj antibiotikov praktično ustavil, zato se novih skoraj da ne razvija več.


Bakterije imajo sicer zelo primitiven organski sistem, ki pa se lahko prilagodi in najde pot, kako se upreti antibiotiku. V končni fazi postanejo odporne in več kot zaužijemo antibiotikov, bolj so bakterije odporne.

Dobro si je zapomniti naslednje:

  • Antibiotike jemljemo samo ob dogovoru z zdravnikom
  • Predpisano terapijo je potrebno zaužiti do konca, pa čeprav se v nekem trenutku počutimo veliko bolje. Zgolj delno jemanje vodi v razvoj rezistence.
  • Antibiotične terapije ne delimo z drugimi.
  • Antibiotiki ne pomagajo pri virusnih infekcijah.

Escherichia coli in Neisseria gonorrhoeae

E. coli je gram negativna bakterija in najbolj številen aerobni komenzal, ki biva debelem črevesu zdravih ljudi. Nekateri soji ustvarjajo toksine, ki povzročajo drisko, vsi soji pa, če penetrirajo v sterilno tkivo, povzročijo infekcijo. Nekateri soji E. coli so že razvili odpornost na ampicilin, klaramfenikol, ciprofloksacin, nalidiksično kislino, kombinacijo trimetoprima in sulfametoksazola, ceftazidim, ceftriakson, cefotaksim in gentamicin.

Neisseria gonorrhoeae najpogosteje povzroča okužbe sečil in endocerviksa, do okužbe pa laho po oralnem ali analnem seksu pride tudi v farniksu in rektumu.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Mandarine

19 novembra, 2012 0