Saturday, June 22, 2024

Kako prepoznati ali je faktor vaše nosečnosti izpostavljen visokemu ali nizkemu tveganju?

Prav tako kot vsaka nosečnica ,je tudi posamezna nosečnost edinstvena in nikoli ne moreš diagnozirati njen vnaprejšnji razvoj. Težave s povišanim krvnim tlakom in sladkorjem v krvi tekom prve nosečnosti, pogosto botrujejo ali celo potencirajo anomalije v drugi nosečnosti, zato so potrebne dodatne kontrole. Vsekakor je najboljše odstraniti vse morebitne faktorje tveganja: prenehajte s kajenjem, uživajte zdravo predvsem ne slano hrano, izogibajte se stresu, kot posedanje je pomembnejše veliko gibanja na svežem zraku.


Kdaj je lahko nosečnost visoko rizična?

V kategorijo visoko rizičnih nosečnosti spadajo: kadilke, presuhe ali predebele nosečnice, alkoholičarke in narkomanke, ter nosečnice, ki so imele pred nosečnostjo zdravstvene težave, ne glede na to, ali so jemale zdravila ali ne.

V skupino z visokim tveganjem nosečnosti uvrščamo tudi nosečnice, ki so imele v predhodni nosečnosti težave z gestacijsko sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom in trombozo. Prezgodnji porod in anomalije otroka v predhodni nosečnosti, drugo nosečnost prav tako uvrščata v skupino z višjim rizikom.

Obstajajo faktorji katerim je potrebno posvetiti pozornost na samem porodu: zelo velik otrok, majhen otrok, dvojčki, dojenčki, ki se ne rodijo z glavico vnaprej, predhodni carski rez in krvavitve tekom predhodnega poroda.

Če niste imele omenjenih težav v predhodni nosečnosti in vaša nosečnost poteka brez zgoraj navedenih težav in razvad, skoraj ne pogojujete nastankom težav tekom nosečnosti.

Naslednji prispevek

Depresije v nosečnosti

13 junija, 2012 0