Saturday, April 13, 2024

Nosečnost

Večina vaginalnih izcedkov v zgodnji nosečnosti zahteva posvet z vašim ginekologom, rjav izcedek pa je boter več vzrokov. Najpogostejši vzrok je zagotovo implantacija oplojenega jajčeca.


Implantacijsko krvavitev številne ženske zamenjajo z zgodnjim nastopom menstrualne krvavitve. Čas krvavitve in kasneje rjavo in roza obarvan izcedek, pa pritrjujeta nosečnosti. Implantacijska krvavitev se pojavi v prvih dveh tednih po oploditvi.

Ostale rjavo obarvane izcedke v zgodnji nosečnosti pa lahko povežemo z rastjo in raztezanjem maternice, ter okoliškega tkiva. Rast in sprememba oblike maternice, ki ju povzroča rast zarodka, se lahko kažeta v nežni vaginalni krvavitvi. Ker so te krvavitve šibke in je pretok krvi zelo počasen, izcedek do izhoda iz telesa porjavi.

Krvavitve, ki kažejo na zaplete

V zgodnji nosečnosti pa je rjav izcedek lahko znak resnih težav z razvojem ploda in zdravjem tako matere, kot ploda. Večdnevna hujša in močno rdečo obarvana vaginalna krvavitev pa kliče k takojšnji zdravniški pomoči.

Potencialne anomalije, ki lahko v zgodnji nosečnosti povzročijo hujše vaginalne krvavitve:

  • Spontan splav: Strokovnjaki so mnenja, da se kar 20% nosečnosti konča s spontanim splavom. Mnogokrat do spontanih splavov pride še preden, se ženske sploh zavejo svoje nosečnosti. V tem primeru so krvavitve podobne lažjim menstrualnim krvavitvam. Simptomi, ki kažejo na spontan splav so še trebušne bolečine in krči, ter obilne vaginalne krvavitve.
  • Ektopična ali zunajmaternična nosečnost: Ženskemu zdravju potencialno zelo nevarna je zunajmaternična nosečnost, ko se oplojeno jajčece ugnezdi v jajcevodu namesto v maternici. Ob rasti ploda, jajcevod ne more zagotoviti dovolj prostora za rast in razvoj zarodka. Ektopična nosečnost lahko povzroči rupturo jajcevoda, ki povzroči bolečine in vaginalne krvavitve. Na žalost v primeru ektopične nosečnosti v jajcevodu ploda nikakor ne moremo ohraniti. Zgodnje zdravljenje lahko prepreči poškodbe jajcevodov, ki so kasneje povezane s težavami povezanimi s plodnostjo.
  • Ostalo: rjav izcedek pa lahko povzročijo tudi nekatere okužbe reproduktivnih organov, kot je npr. klamidija. Kombinacija suhe nožnice in penetracije sta prav tako ena izmed možnih povzročiteljev rjavega vaginalnega izcedka. Pojavijo pa se tudi izcedki, ki niso neposredno povezani z nosečnostjo npr. okužba mehurja.
Naslednji prispevek

Stresni očetje vplivajo na otrokovo obnašanje

10 januarja, 2013 0