Monday, May 27, 2024

Koristni so prav vsi organski sklopi robide: korenine, listi, cvetovi in plod. Vsebuje organsko železo, ki je posebej pomembno pri prehrani otrok, nosečnic, dojilj, pubertetnikom in žensk v menopavzi. Sok pospešuje presnovo jeter.


Plod robide vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov (6%), beljakovin 0,9% in 1% maščob, ter višji odstotek suhe snovi (20%). Od mineralov vsebuje kalij, kalcij, fosfor, magnezij in železo. Med vitamini so najbolj zastopani B1, B2 in C. Listi vsebujejo pektin, sveži tudi precejšnjo količino vitamina C.

Fenolne spojine v robidi preprečujejo oksidacijo LDL holesterola, prestavijo pojav ateroskleroze in preprečujejo pojav kardiovaskularnih bolezni. Zaradi bogate količine kalija in nizke vsebnosti natrija, je odlično živila za bolnike z visokim krvnim tlakom.

Galotanin uničuje bakterije, med katerimi je najbolj znana Escherihia coli in Salmonela enteritidis. Prav tako ima protivirusne učinke. Robida se v receptih naših babic pojavlja kot zdravilo proti driski. Še posebej učinkovita je pri otrocih. Robida se uporablja tudi pri zdravljenju hemoroidov in številnih kožnih ran. Eksterno se uporablja kot antiseptik, kot zdravilo proti angini, faringitisu, gingvitisu, kožnih bolezni in kot pri izpiranju ust v primeru okužbe.

Vino iz robid se priporoča pri anemiji, izčrpanosti, za urejanje prebave, zniževanju krvnega tlaka in izboljšanju cirkulacije krvi. Pomembno je, da je železo v robidi organskega porekla in se tako hitreje izkorišča. Priporoča se ga slabokrvnim ljudem, nosečnicam in dojiljam

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Nedolžnost in uporaba tampona

17 avgusta, 2012 0