Monday, April 22, 2024

Nosečnost je bila uspešna zaradi uporabe edinstvene metode, s katero so ginekologi UKC Ljubljana pričeli že leta 2007, porodnica pa je prva Slovenka, pri kateri so to metodo uporabili. Verjetnost za nosečnost po tej operaciji raka materničnega vratu je praktično enaka kot pri ostalih ženskah. Težava je v donositvi, saj po taki operaciji ni zaščite noseče maternice pred bakterijami iz nožnice.
Izvirna rešitev v svetovnem merilu


Po več neuspelih nosečnostih pri operirankah so zato slovenski ginekologi razvili kombinacijo metod, ki sicer niso nove, njih souporaba pa predstavlja izvirno rešitev v svetovnem merilu. Rešitev se je izkazala kot zelo učinkovita. "Uvedli smo rešitev, ki je sicer v svetu ne uporabljajo po radikalni trahelektomiji. Laparoskopsko smo namreč napeljali trak pod spodnjim delom maternice in s tem dosegli, da se nosečnost obdrži do polne zrelosti ploda, to je vsaj dopolnjenih 37 tednov nosečnosti," je to operativno metodo opisal vodja medicinskih služb skupnega pomena na ginekološki kliniki Leon Meglič.

Meglič je metodo v Sloveniji uvedel in razvil skupaj s kolegi Milanom Čavičem, Tomažem Tomaževičem, Borutom Kobalom, Brankom Cvjetićaninom in Andrejem Možino. Zaradi zahtevnosti in kombinacije različnih operativnih tehnik izvirno operacijo poleg sedmih centrov po svetu izvaja samo še ljubljanska ginekološka klinika.

Raka materničnega vratu na tej kliniki že od leta 2007 operirajo s pomočjo radikalne vaginalne trahelektomije. Pri tem je najbolj pomembno, da lahko pri ženski z začetno obliko raka varno odstranijo maternični vrat s pripadajočimi vezmi, ne pa tudi telesa maternice, kar omogoči, da lahko ženska zanosi, ne pa tudi donosi. Sama zanositev navadno ni težava, splavnost v srednji tretjini nosečnosti pa je visoka, prav tako verjetnost prezgodnjega poroda.
Če bolezen odkrijejo pravi čas, se lahko izognejo odstranitvi maternice

Zato zdravniki opozarjajo na pomen preventivnih pregledov. S pravočasnim brisom materničnega vratu lahko namreč odkrijejo predstopnjo ali začetno stopnjo te bolezni. Te oblike sprememb lahko povsem pozdravijo z manjšimi operativnimi posegi, ki ne zahtevajo odstranitve maternice, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Naslednji prispevek

V Nemčiji rojen šest kilogramski dojenček

13 junija, 2012 0