Saturday, April 13, 2024

Kakšni so znaki okužbe z rotavirusi?


Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, lahko pa se pojavijo tudi prehladni znaki. Bolezenski znaki se pojavijo po enem do treh dni po okužbi, samo obolenje pa povprečno traja od 5 do 7 dni.

Najpogostejše okužbe v hladnih mesecih

V Sloveniji so okužbe z rotavirusi zelo pogoste. V letu 2010 je bilo pri nas hospitaliziranih 740 otrok, od tega kar 500 otrok mlajših od treh let. Okužbe z rotavirusi se pojavljajo vsako leto, preko celega leta, čeprav je večje število obolelih običajno v hladnih mesecih leta. Vzrok za to sezonsko pojavljanje ni znan, vendar nekateri to povezujejo s preživetjem rotavirusov v vlažnem okolju.

Raziskave v različnih deželah sveta so pokazale, da so pri bolnišnično zdravljenih otrocih rotavirusi povzročitelji od 35% do 55 % vseh akutnih drisk pri majhnih otrocih.

V nerazvitem svetu v Južni Ameriki, Aziji in Afriki je umrljivost zaradi rotavirusov visoka, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v teh deželah letno zaradi črevesne okužbe umre do nekaj milijonov otrok, mlajših od pet let. Tudi v Sloveniji so črevesne okužbe poleg noric najpogostejša infekcijska bolezen. Najpogostejši virusni povzročitelj je rotavirus, v zadnjih letih pa tudi kalicivirusi, ki povzročajo kratkotrajno bruhanje z drisko in vročino.
 

Nevarnost dehidracije

Zaradi bruhanja in driske se pri otrocih lahko pojavi dehidracija, zato je se priporoča, da naj otroci poleg obveznega obiska pri zdravniku, spijejo dovolj tekočine. Obolenje se lahko pojavi večkrat, ker obstaja več različnih tipov rotavirusov. Mogoče so ponovne okužbe, ki pa niso tako resne kot prva.

Kako se rotavirusi prenašajo?

Rotavirusi so zelo kužni in se zelo hitro prenašajo. Velike količine rotavirusov se izločajo z blatom okuženih ljudi, z rokami pa se prenesejo na različne predmete, s predmetov pa spet v usta. Otroci lahko izločajo rotaviruse že pred pojavom driske in tudi po pojavu driske. V družini se ti virusi pogosto prenesejo na preostale družinske člane . Virusi se lahko prenesejo tudi prek zraka, npr. pri vdihavanju aerosola, ki nastane pri bruhanju.

Zdravljenje

Pri okužbah z rotavirusi je zelo pomembno nadomeščanje izgubljene tekočine. Priporočamo uživanje kakršne koli tekočine, odsvetujemo le pitje močno gaziranih pijač. Otrok naj pije večkrat dnevno po malem. V lekarnah so na voljo tudi različne raztopine, namenjene nadomeščanju izgubljene tekočine in elektrolitov. Posebna dieta ni potrebna. Če je otrok dojen, je treba dojenje nadaljevati. Zdravljenje obolenja z živalskim ogljem ali drugimi preparati ni smiselno. Obolenja ne zdravimo z antibiotiki. Če nadomeščanje tekočine pri otroku, ki ima drisko in ali bruha, ni mogoče, je treba poiskati zdravniško pomoč. Zlasti dojenčki in majhni otroci se zaradi driske in bruhanja  lahko hitro »izsušijo«. Izgubljeno telesno tekočino je treba v tem primeru nadomeščati z infuzijo.

Kako lahko preprečujemo okužbe z rotavirusi?

  • pogosto in pravilno umivanje rok;
  • temeljito pranje živil, ki jih zaužijemo surove (sadja, zelenjave ipd);
  • bolniki s svežo okužbo naj ostanejo doma; 
  • otroci, ki obiskujejo vrtec ali šolo, naj se vrnejo v kolektiv minimalno 24 ur po prenehanju driske in/ali bruhanja; bolje po treh dneh; 
  • bolniki, ki imajo drisko in/ali druge znake sveže okužbe, naj ne obiskujejo javnih kopališč, savn, solarijev ipd.; 
  • bolniki, ki imajo drisko, naj ne obiskujejo zlasti družin z majhnimi otroci, kroničnih bolnikov ali starejših oseb;
  • okužene osebe ne smejo pripravljati hrane še tri dni po prenehanju driske in/ali bruhanja, 
  • površine, ki so prišle v stik z okuženimi izločki (izbruhanino ipd.), naj se razkužijo s klornim razkužilom; 
  • oblačila in posteljnino, ki so morda onesnažena z okuženimi izločki, naj se takoj odstranijo oziroma operejo,
  • če je v družini (kolektivu) na voljo več sanitarij, naj obolele osebe uporabljajo svoje sanitarije, zdrave osebe pa druge sanitarije.

Ena možnost zaščite je cepljenje proti rotavirozam. V Sloveniji sta na voljo 2 cepivi. Eno nudi zaščito proti 7 rotavirusnim genotipom drugo pa proti 5. Prvo je na voljo v 2 odmerkih, drugo v 3 odmerkih.
 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Premenopavzalni rak na dojki in ablacija ovarija

13 junija, 2012 0