Tuesday, May 21, 2024
13 junija, 2012

Rotavirus: Odkrivanje in preprečevanje okužbe

By 0 1131 Views

Znaki okužbe z rotavirusi:

•    driska,
•    bruhanje,
•    krčevite bolečine v trebuhu,
•    povišana temperatura.


Bolezenski znaki se pojavijo po enem do treh dni po okužbi. Obolenje povprečno traja od 5 do 7 dni. Najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let. Pri teh lahko izguba tekočine zaradi bruhanja in driske zalo hitro povzroči izsušitev, ki otroka smrtno ogroža. Obolenje se lahko pojavi večkrat, ker obstaja več različnih tipov rotavirusov. Mogoče so ponovne okužbe, ki pa niso tako resne kot prva.

Zdravljenje okužbe z rotavirusi

Pri okužbah z rotavirusi je zelo pomembno nadomeščanje izgubljene tekočine. Priporočamo uživanje kakršne koli tekočine, odsvetujemo le pitje močno gaziranih pijač. Otrok naj pijemanjše količine tekočine, večkrat na dan. . V lekarnah so na voljo tudi različne raztopine, namenjene nadomeščanju izgubljene tekočine in elektrolitov. Posebna dieta ni potrebna. Če je otrok dojen, je treba dojenje nadaljevati. Zdravljenje obolenja z živalskim ogljem ali drugimi preparati ni smiselno. Obolenja ne zdravimo z antibiotiki. Če nadomeščanje tekočine pri otroku, ki ima drisko in/ ali bruha ni mogoče, je treba poiskati zdravniško pomoč. Zlasti dojenčki in majhni otroci se zaradi driske in bruhanja  lahko hitro »izsušijo«. Izgubljeno telesno tekočino je treba v tem primeru nadomeščati z infuzijo.

Preventiva je pomembna

Prenos okužbe preprečujemo s pogostim in pravilnim umivanjem rok. Če oboleli bruha, izbruhanino čim prej odstranimo. Krpe takoj odvržemo v vrečke za smeti, ki jih zavežemo. Prostor, kjer se nahaja bolnik, je treba večkrat dnevno prezračiti in površine temeljito očistiti z vročo vodo in detergentom. Bolni otroci naj okrevajo doma ali v zdravstveni ustanovi. V vrtec naj se vrnejo, ko je od zadnje driske in ali bruhanja minilo 48 ur.

Najučinkovitejša zaščita je cepljenje

Edini učinkoviti način zaščite je cepljenje proti rotavirozam. Cepljenje priporočajo tudi pediatri. V Sloveniji sta staršem na voljo 2 cepivi – eno se aplicira v 2 odmerkih in ščiti pred 7 rotavirusnimi genotipi, drugo je potrebno aplicirat v 3 odmerkih in nudi zaščito pred 5 rotavirusnimi genotipi. Obe cepivi se enostavno aplicirata otroku v usta (peroralno), zato cepljenje ni neprijetno in je popolnoma neboleče.
 

Kategorija:   Novice, Zdravje