Thursday, April 25, 2024

Proizvajalci otroških igrač in oblačil za otroke so se znašli pred obtožbo strokovnjakov, ki trdijo, da je zelo škodljivo, ker je moč igrače za punčke kupiti zgolj v roza barvi, poroča Telegraph.


Strokovnjaki trdijo, da tako imenovana »rožnata kuga« prodira v njihovo podzavest in krepi stereotipe vezane na spol.

Avtorica knjige »Toxic Childhood« Sue Palmer trdi, da se deklice že pred dopolnjenim tretjim letom starosti poistovetijo z igračkami in oblačili rožnate barve, ter zavračajo proizvode in oblačila v drugi barvi.

Prav tako so se te teme dotaknile razne internetne skupnosti. V razpravah na forumih sodelujejo tako starši kot strokovnjaki, večina pa se strinja, da razdelitev med »modre« in »rožnate« samo povečuje razlike med spoloma in krepi stereotipe povezane s spolom.

Da imata modra in roza barva, na katere nas navajajo že od najmlajših dni, resničen trajni vpliv je pokazala raziskava Anye Hurlbert in Yazhue Linh iz univerze v Newcastlu. Kandidatom obeh spolov sta pokazali različne kombinacije barv, ter od njih zahtevali, da brez razmišljanja izberejo svoje najljubše barve.

Kandidatke ženskega spola so naklonjenost pokazale rdečim in rožnatim barvnim tonom, moški pa so za svojo najljubšo barvo redno izbrali modro. Vsi kandidati so bili polnoletni, tako da lahko trdimo, da se dekleta že od rojstva naučene poistovetiti se z rožnatimi barvami.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice