Monday, July 15, 2024

Rožmarin so že v antični Grčiji uporabljali kot sredstvo za izboljšanje spomina, kasneje v Evropi pa so z njim lajšali simptome vrtoglavice in izčrpanosti.


Rožmarinovi listi se uporabljajo za destilacijo in izdelavo eteričnih olj, ki pospešujejo cirkulacijo, ter s tem tudi samo delovanje možganov. Blaži vrtoglavice, krepi koncentracijo, ter deluje kot blagi analgetik proti migrenam.

Izboljšuje koncentracijo in spomin

Številna testiranja so pokazala, da eterično olje rožmarina kapaciteto spomina poveča za kar 75%! Kandidati, ki so sodelovali v raziskavi so vonjali vonjave rožmarina. Kasnejši testi spomina so pokazali, da je bil njihov spomin od 60 – 75% boljši kot spomin posameznikov v kontrolni skupini, ki ni bila izpostavljena njegovim vonjavam.

»Rožmarin dokazano izboljšuje t.i. mentalno aritmetiko, ki je ključna za vsakodnevno funkcioniranje in spomina detajlov kot so rojstni dnevi ali jemanje zdravil v predpisanem času,« poudarja vodja raziskave, dr. Mark Moss.

Analiza krvi prostovoljcev je pokazala, da spomin spodbuja spojina 1,8 cienol, ki deluje na številne biokemijske procese. Te kemijske spojine stimulirajo živčevje vonja v nosu, ter preko njih delujejo neposredno na delovanje možganov. 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Voda je najbolj zdrava pijača

30 julija, 2014 0