Friday, December 8, 2023
Nekategorizirano
13 junija, 2012

RU486 – tabletka za splav

By 0 2083 Views

Torek ob 10. uri: Vzele so tabletko.

Smo v kliniki Marie Stopes v Londonu. Vzdušje je napeto, tišino prekinjajo samo pogledi pacientk. Štiri ženske se nemirno nasmihajo ena drugi, ko iz zdravniške sobe stopi medicinska sestra. Vsaki poda kozarec vode in tri tabletke. Liza jih mahoma pogoltne, druge tri se sprenevedajo. Liza je v petem tednu nosečnosti.


Tabletkam, ki so jih vzele Liza in še tri ženske, pravijo Mifegyne, znane pa so tudi kot RU486 ali tabletke za splav. Ženske so torej prišle na kliniko, da bi prekinile nosečnost, in spadajo med približno 13 tisoč Britank, kolikor se jih, odkar je farmacevtska družba Rousell lansirala to tabletko, vsako leto odloči prekiniti nosečnost na ta način. V Veliki Britaniji je RU486 na voljo od leta 1991.
Pacientke morajo na kliniki počakati še dve uri, za primer, če bi zaradi jutranje slabosti bruhale in tako onemogočile delovanje tabletk. Potem gredo lahko domov. Napetost je nekoliko popustila. Ženske se zatopijo v branje rožnatih navodil, ki jih je razdelila medicinska sestra. Televizor je prižgan, vendar tega nobena ne opazi.

Julija

Julija je drobna svetlolasa triindvajsetletnica v rožnati majici. Po poklicu je tajnica. Njene oči so komaj vidne izza debele plasti maskare. Presodili bi ji kvečjemu šestnajst let. "S fantom se poznava tri leta, vendar se je to zgodilo približno tri leta prezgodaj," se zmedeno nasmehne. "O RU486 sem prebrala v knjigi. Za metodo so me navdušili podatki, da grem lahko že drugi dan spet v službo, da je tovrsten splav veliko prijaznejši in da ženska pravzaprav niti nima občutka, za kaj gre." Kako se je počutila, ko je vzela tabletke? "Kot bi vzela aspirin proti glavobolu!" skomigne z rameni.

Suzana

Suzana, štiriintridesetletna fizioterapevtka, je bolj zaskrbljena. Za kirurško prekinitev nosečnosti se ni mogla odločiti, ker se je bala, da bo medtem "izgubila identiteto". "Saj veste, kako je pri kirurškem splavu. Noge imaš dvignjene in veliko ljudi se ukvarja s teboj tam spodaj. Ne prenesem misli na to, čeprav bi bila pod narkozo. Ko sem vzela tabletke, sem bila jezna nase in na moža. Ta nosečnost se ne bi smela zgoditi." Suzana ima tri otroke in doslej ni uporabljala moderne kontracepcije. Zgolj naravno metodo in prekinjen odnos.

Liza

Liza ima prijazne oči, vendar zelo resen obraz. Zaposlena je v marketinškem podjetju. Pravi, da je zadovoljna, ker si je v podjetju izborila tri proste dneve, čeprav bi šla lahko že naslednji dan v službo. Tudi sicer je večina žensk raje doma. Potrebni so namreč trije obiski klinike: prvi zaradi zaužitja tabletk, drugi zaradi vstavitve pesarja (posebnega vložka) v nožnico in tretji zaradi zdravniškega pregleda. "Tistega dne, ko sem zanosila, bi mi morali vstaviti maternični vložek," Lizi ni težko izraziti frustriranosti. "S kontracepcijskimi tabletkami sem prekinila pred pol leta, ker sem bila zaradi njih nenehno potrta. Nekaj mesecev sva redno uporabljala kondom, da bi se moje telo očistilo ‘strupov’. Ko sem jemala druge tabletke, so mi izpadali lasje, zato sem se odločila za vložek. Vedno sem imela redno menstruacijo, zato sem takoj vedela, da sem zanosila."

Karolina

Karolina in Suzana sta živahno šepetali. Karolina, za katero je to že druga prekinitev nosečnosti, je stara devetnajst let: "Prvič sem zanosila kljub jemanju kontracepcijskih tabletk. Neverjetno! Takoj naslednji dan sem se posvetovala z ginekologom o možnosti splava s tabletko, a mi je rekel, da to ni možno in naj se čez mesec dni vrnem na kirurški splav. Začela sem se počutiti krivo, sebično. Odločila sem se, da obdržim otroka. Toda v tretjem mesecu nosečnosti so nastopile težave s fantom. Razmišljala sva o posvojitvi, a se s tem nisem mogla sprijazniti. Nazadnje sem se odločila za kirurški splav. Bilo je grozno, vse tiste naprave, bolečina … Tabletke so nekaj drugega, tako naravno je vse skupaj. Kako sem se počutila, ko sem jih pogoltnila? Toliko sem govorila, da sem komaj opazila."

Komentar zdravnice

Zdravnica, pomočnica direktorja, je zadovoljna, da se tabletka uveljavlja med Britankami. "Veseli me, ko vidim, da se ženske spoznavajo. Srečajo se najmanj dvakrat in tako lahko izmenjajo izkušnje, povejo, kaj čutijo med postopkom." Meni, da je ženskam, ki sežejo po RU486, marsikaj skupnega: "Vse želijo biti budne, da bi vedele, kaj se dogaja z njihovim telesom. Kot da bi bilo to nekaj običajnega; če je kaj narobe, pač vzameš tableto."

Sreda: Ženske so doma.

 

Čakajo, da tablete začnejo delovati .V več kot polovici primerov povzročijo menstruaciji podobne krče in krvavitev. Suzanin mož, ki je sicer zelo razumevajoč, tokrat ne podpira njene odločitve. Ko mu reče, da gre za njeno telo, o katerem odloča sama, ji zabrusi, naj ne uporablja feminističnih mašil.

Karolina bo vse v zvezi s splavom zadržala zase. Živi z mamo in noče, da bi izvedela za že drugo prekinitev nosečnosti. Liza pravi, da se ne počuti kriva, čeprav je bila deležna stroge katoliške vzgoje. Pred kliniko jo je čakala sestra z otrokom, ki pravi, da je zaradi te njene nepremišljene poteze precej zmedena.

Seveda so imele ženske pred splavom možnost strokovnega svetovanje, a se je zanj odločila samo Suzana. "Navadno ženske pravijo, da se bodo z občutki spoprijemale pozneje, da zdaj ni časa, kar seveda ni prav," razloži pomočnica direktorja.

Četrtek, ob 10. uri: Tabletka je začela delovati.

Vzdušje v sobi je danes, ko so spet skupaj, drugačno, bolj vznemirjeno. Pacientke imajo že vstavljene vložke v velikosti tampona, v katerega bo telo izločilo posteljico. Pesar vsebuje hormon gemeprost, ki povzroča krčenje maternice, vendar drugačno kot pri naravnem, spontanem splavu. Pacientke morajo v bolniški sobi ostati do šest ur, potem je splav za večino preteklost.

Medicinska sestra odgrne zaveso pri Juliji, da bi preverila, kako je s krvavitvijo. Julija ji razloži, da so občutki enaki kot pri močnejši menstruaciji. Pravzaprav je Julija videti rahlo presenečena. Nekaj ur pozneje se poskuša pošaliti: "Kdaj me bo začelo boleti? Kaj ne bom imela te sreče, da bi splavila v šestih urah, kot piše v navodilih?" Če ne bo, lahko izbira med dvema možnostma: lahko gre domov ali pa počaka na krčenje maternice v bolniški sobi. Približno 2 odstotka žensk potrebuje po RU486 kirurško pomoč za dovršitev splava.

Suzana pravi, da se počuti rahlo neprijetno. Rada bi cigareto, vendar je kajenje in uživanje alkohola med delovanjem tabletke strogo prepovedano.

Največ težav ima Karolina. Študije so pokazale, da potrebuje 40 odstotkov pacientk tabletko proti bolečinam, 30 odstotkov jih potrebuje analgetik (milejšo tabletko proti bolečinam), 30 odstotkov žensk pa seže po močni tableti. Izraz na Karolininem obrazu kaže, da bo sama med zadnjimi: "Kaj če omedlim? Prepričana sem, da tako boli, ko ženska rojeva. A takrat je drugače, saj si z mislimi pri otroku, ki ga boš vsak čas držal v naročju!"

Osebje na kliniki razloži, da ni mogoče predvideti, kako močno bolečino bo čutila ženska. Suzani je prizaneseno. Od treh tabletk, ki jih je dobila ob odhodu prvega dne, je zaužila samo eno. "Bilo mi je malce slabo, dvakrat sem mislila, da bom bruhala." Natančno je spremljala delovanje tabletk. Tako ko je začela krvaveti, je izločke lovila v posodo in se spraševala, kaj vidi v njih. Presenetilo jo je, ker ni šlo za čisto kri.: "Žal mi je, da sem to storila. Vse je tako notranje boleče. Da bi se sprostila, sem bila pod tušem skoraj celo uro."

12.45: K pacientkam spet pridejo medicinske sestre, ki preverijo njihovo telesno temperaturo in počutje. Vse štiri so se velikokrat sprehodile do stranišča in nazaj, da bi preverile, ali so že splavile. Doslej ni še nobena. Rečeno jim je bilo, naj s seboj vzamejo medicinsko posodico in vse izločke pokažejo medicinski sestri.

Liza je prva, ki se vidno šokirana vrne k postelji. Medicinski sestri razloži, da je sprva mislila, da vidi vložek, saj je bilo v velikosti tampona, nato pa ji je postalo jasno, da gre za zarodek. "Čudi me, ker dotlej nisem čutila nobene bolečine, kar nenadoma pa se je pojavil močan občutek, da moram pritisniti. Rekla bi, da je podobno pri porodu. Vse se je zgodilo tako hitro. Petnajst minut pozneje sem morala spet na stranišče, da bi maternica izločila posteljico."

Medicinske sestre razložijo, da pacientke pogosto niso pripravljene na to, da bodo "nekaj" izločile. Menijo namreč, da bo vse skupaj kot menstruacija, da o zarodku ne bo ne duha ne sluha, saj mislijo, da je še premajhen. Žal ni tako. Zarodek s posteljico je dobro viden s prostim očesom; na to ženske opozorijo še pred zaužitjem tabletk.

Duševna bolečina

Odločitev za splav je – ne glede na to, katero metodo ženska izbere – boleča. Toda če pomislimo na Lizino bolečino, se ni težko znajti v precepu, kaj je bolje, kirurško potrpeti krajši čas ali s tabletkami potrpeti tri dni. Pri slednjem ženska natančno ve, kaj se dogaja, kar je verjetno travma posebne vrste. Mar ni bolje stisniti zobe tistih nekaj minut v prvih tednih nosečnosti oziroma se zbuditi po anesteziji, ko je že vsega konec?

Raziskave, ki so natančno proučevale duševno in telesno bolečino obeh skupin žensk, so dognale, da so travme pri obeh oblikah splava približno enake. Dokazovali so celo, da je bolečina pri kirurškem splavu večja, da so se ženske počutile bolje, če so šle skozi spremembo pri polni zavesti.

RU486 je v klinične namene na voljo že od leta 1982. Tabletke uporabljajo v Franciji, na Švedskem, v Veliki Britaniji in v ZDA. Polemik o neželenih učinkih ni bilo veliko, saj se hormon, ki prekine normalen potek nosečnosti, v tako majhni količini kot pri RU486 izloči iz telesa že po 48 urah.

Kakšne so prednosti RU486? Medicinski instrumenti ne razdražijo maternice, zato ni mogoče, da bi se poškodovala. Vseeno zdravniki poudarjajo, da takšnega splava ne smemo primerjati z naravnim splavom, ampak kvečjemu z njegovo najboljšo alternativo.
Ženska sme splaviti s tabletko do 9. tedna nosečnosti. Suzanin zdravnik ji je napačno povedal, da je tabletka na voljo le do 6. tedna nosečnosti, naslednji zdravnik pa ji je celo dejal, da RU486 v Veliki Britaniji sploh ni legalizirana. Še zdaj ji ni jasno, kako je lahko pod tolikšnim stresom prišla do pravih informacij in pripotovala do klinike Marie Stopes v Londonu.

15.05: Tri od štirih žensk so že splavile; Karolina in Julija najhitreje. Sestra se pogovarja s Suzano, da bi ugotovila, ali je morda splavila že doma, ne da bi sploh vedela. Poda ji sterilno posodico in jo prosi, naj ji pokaže kakršenkoli izloček. Vse kaže, da Suzana še ni splavila. Vse so opozorili, da se jim utegne zgoditi, da bo treba splav dokončati kirurško. Suzana se skuša nasmehniti: "Torej sem jaz tista?"

"Težko je čakati in živčen si. Vsakič, ko greš na stranišče, se sprašuješ, kaj je to, kar gre iz tebe, na kateri stopnji je tvoje telo. Vendar mi ni žal, da sem se odločila za ta način."

Liza sedi na postelji: "Razmišljati skušam pozitivno. Mislim, da si bova odslej s partnerjem bolj blizu. Vsem prijateljem pa moram sporočiti, naj bodo dosledni pri kontracepciji. Nikomur ne bi privoščila kaj takšnega."Karolina primerja obe metodi: "Čustveno je lažje s tabletkami, telesno pa je bolečina večja." Če bi se še enkrat znašla v takšnem položaju? "Odločila bi se za tabletke," pravi Karolina.

Statistika

V Veliki Britaniji opravijo vsako leto približno 200 tisoč splavov, od tega kakih 5 do 6 tisoč z RU486. Največji nasprotniki tabletke in splava nasploh pravijo, da je s tabletko odločitev za splav postala še lažja. Zdravniki pravijo, da to verjetno ne drži, vendar tovrstnih raziskav še ni. Splav je v vsakem primeru težka odločitev, pri čemer način prekinitve nosečnosti najbrž ne igra ključne vloge.

Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je tabletka neposredno po nezaščitenem spolnem odnosu (uporabiti jo je mogoče z največ tridnevnim zamikom), tako imenovana postkoitalna ali urgentna kontracepcija, še vedno najboljša rešitev za "nezgodo". "Če se je že zgodilo, ukrepajte hitro. Tako se boste izognili veliki telesni in duševni bolečini!" svetujejo ginekologi.

Ponekod v Veliki Britaniji uporabljajo RU486 tudi pri poznejših splavih, da vse poteka "naravneje", in kar je najbolj protislovno, v Franciji pomagajo tabletke RU486 na svet marsikateremu novorojenčku, saj spodbudijo naravne popadke.

Kako deluje ‘tabletka za splav’?

  • Tabletka je znana tudi pod imenom Mifegyne. Vsebuje hormon mifepriston. Prvi dan vzame pacientka tri tabletke, tretji dan ji vstavijo pesar.
  • Hormon mifepriston prekine potek nosečnosti, saj blokira delovanje progesterona, s pomočjo katerega se posteljica v maternici pripravlja za zarodek. Posteljica se tako izlušči in izloči podobno kot pri menstruaciji.
  • Pesar vsebuje hormon gemeprost, ki zmehča maternični vrat in povzroča maternične krče, kar pospeši splav. V tej fazi nekatere pacientke čutijo slabost, imajo drisko ali celo omedlijo.
  • Med zaužitjem tabletk in vstavitvijo pesarja lahko pacientka normalno hodi v službo. Nekatere dobijo blažjo krče in krvavitve že v prvih 48 urah. Trije odstotki žensk splavijo drugi dan, večina pa splavi v šestih urah po vstavitvi pesarja.
  • Po splavu pacientke krvavijo do 12 dni. V tem času zaradi možnosti okužbe ne smejo imeti spolnih odnosov. Sledi obvezen zdravniški pregled.
  • Po tabletkah ne smejo seči ženske z astmo, tiste s srčnimi težavami in kadilke, starejše od 35 let.

RU 486 je na voljo tudi v Sloveniji.

Asis.dr. sci. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Ginekološka klinika Kliničnega centra v Ljubljani

"Na Ginekološki kliniki Kliničnega centra v Ljubljani smo prve prekinitve nosečnosti s tabletko RU486 začeli opravljati že leta 1990, v okviru študij Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Sprva smo tovrstne prekinitve nosečnosti opravljali le do 6. tedna nosečnosti (do 49. dne od prvega dne zadnje menstruacije), zdaj pa v okviru novih raziskav SZO opravljamo prekinitve tudi do 9. tedna nosečnosti (do 63. dne od prvega dne zadnje menstruacije). Zdravilo v Sloveniji še ni registrirano za širšo uporabo v bolnišnicah, kajti odločitev o registraciji je odvisna predvsem od proizvajalca zdravila iz Francije. Kljub vsemu upamo, da bo zdravilo v Sloveniji kmalu registrirano. Ginekološka klinika je lani zdravilo uvozila pod posebnimi pogoji, tako da je mogoče tudi zunaj študije SZO opraviti prekinitev nosečnosti, seveda na napotnico izbranega ginekologa.

Doslej smo opravili več kot 300 prekinitev nosečnosti s tabletko RU486. Naše izkušnje in izkušnje žensk s to vrsto prekinitve nosečnosti so zelo ugodne. Res je, da takšna prekinitev nosečnosti zahteva večjo motivacijo in sodelovanje ženske, vendar je morda prav to razlog za dobro sprejemanje postopka in tudi lažje sprejemanje bolečin. Zaradi vsega tega je prekinitev nosečnosti s tabletko zelo dobra alternativa kirurškemu postopku.Postopek prekinitve nosečnosti s tabletko se pri nas nekoliko razlikuje od postopka, opisanega v članku. Prvi dan ženska zaužije samo eno tableto (čeprav je odmerek nižji, je zdravilo enako učinkovito, vendar ima manj neželenih učinkov). Ženska se spet oglasi na kliniki čez dan ali dva. Takrat ji zjutraj vstavimo v nožnico štiri tablete za krčenje maternice in ne pesarja. Običajno se v roku štirih ur pojavi krvavitev, s katero se izloči tudi nosečnost; ta čas je ženska pri nas. Kontrolni pregled z ultrazvokom opravimo po štirinajstih dneh. Na takšno prekinitev nosečnosti lahko pride ženska na Ginekološko kliniko iz kateregakoli konca Slovenije.

V Franciji, kjer je tabletka v uporabi že od leta 1988, se ženske za takšno prekinitev nosečnosti odločajo že v 30 odstotkih primerov. Zaradi dobrih izkušenj strokovnjaki celo razmišljajo, da bi ženske v določenih primerih del postopka opravile kar doma. Nedavna ameriška raziskava je pokazala naslednje: če so si ženske, seveda če so hotele, same vstavile tabletke za krčenje maternice v nožnico in so bile v času krvavitve doma, je namreč pokazala, da je metoda uspešna v 99 odstotkih, ženske pa so bile s takšnim načinom prekinitve nosečnosti zelo zadovoljne.

Vse številnejše dobre izkušnje v tujini in pri nas že spreminjajo javno mnenje v prid prekinitve nosečnosti s tabletko, zato bo metoda vse sprejemljivejša. Zagotovo je primerna za ženske, ki so pripravljene prevzeti del odgovornosti za prekinitev nosečnosti in so v postopek pripravljene vložiti tudi nekaj časa. Mnoge ženske namreč takšno prekinitev nosečnosti vzamejo zelo odgovorno, zato so tudi pri nadaljnji odločitvi o izbiri zanesljive kontracepcije odločnejše ter čutijo večjo odgovornost zase in za svoje zdravje. Ker se kar 30 odstotkov žensk, ki umetno splavijo, čez čas znova znajde v situaciji, da umetno splavijo (zaradi uporabe nezanesljive kontracepcije), uvajanje te novosti pri nas zelo podpiramo."

Vir: Viva