Monday, April 22, 2024

Zadnja raziskava ni samo potrdila pomembnost posameznih sestavin piva na našo presnovo, ampak se dobrobiti piva kažejo pri terapiji določenih bolezni in stanj, med katere spada tudi osteoporoza.


Najnovejša spoznanja o sestavi in bioloških spojinah v pivu kažejo, da sta minerala silicij in fitoestrogen ksantohumol ključna elementa za zdrave kosti.

Zmerno pitje piva ohranja kostno maso in preprečuje tveganje nastanka osteoporoze, kronične degenerativne bolezni, za katero je značilno progresivno propadanje kostne mase, ter posledično zlomov kosti.

Pri formiranju kosti silicij lajša njihovo mineralizacijo in tako pomaga pri vzdrževanju kostne mase.

Raziskave na živalih in ljudeh, se je dodatni vnos silicija zrcalil z višjo mineralno gostoto kosti in njeno boljšo čvrstostjo.

Prehranski viri silicija so pivo, polnozrnata žita, psevdo-žita, še posebej proso in stročnice.

Silicij je v obliki silicijevega dioksida pogost živilski dodatek, vendar ima omejeno črevesno absorpcijo, zato niti ne preide v kri kot se to zgodi s silicijem v pivu.

Poleg silicija pa pivo vsebuje še ksantohumol, spojino, ki je ravno tako zaščitnica kostne mase. Ksantahumol je aktivna biološka spojina iz hmelja, ki pivu daje grenak okus, ter je znana kot močan fitoestrogen.

V zadnjih raziskavah so dokazali njegov pozitiven učinek na diferenciacijo, zorenje in pravilni razvoj osteoblasta (celice, ki gradijo kosti).

Znanost namenja veliko časa in denarja za proces, ki bi uspel izolirati molekule in izdelavo zdravila sposobnega zdravljenja stanja kot je osteoporoza.

Za maksimalen preventiven učinek piva, je nujna zmernost in odgovornost. Za ženske to pomeni 0,33 l na dan, za moške 0,65 l na dan običajnega lahkega piva (4,5 – 5%).

Pri sadnem pivu (radler) morajo biti količine podvojene, pri brezalkoholnem pa so količine skoraj identične kot se priporočajo za vse brezalkoholne napitke z nizko vsebnostjo sladkorja.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Kava pomaga krvnim žilam

25 novembra, 2013 0