Saturday, February 24, 2024

Pogovor s starši ali starejšimi, ki jim zaupate bodo postregli z veliko koristnimi informacijami o vašem odraščajočem telesu:


·         Starši bodo znali odgovoriti na veliko vprašanj povezanih z vašim telesom

·         Zdravniki, medicinske sestre, strokovnjaki za spolnost… vedo vse o splošnem zdravju, ter o zdravi in varni spolnosti, ki ustvarja pogoje tudi za dobro splošno zdravje

·         Se s starši težko pogovarjate o vašem telesu? Nič hudega, če imate bolečine, če čutite nelagodje ali pa ste zgolj v skrbeh kaj se dogaja z vašim telesom, obiščite vašega zdravnika, ki vam bo na vaša vprašanja rad odgovoril

A se moram o svojem telesu res pogovoriti s starši?

Pomislite z enostavno kmečko logiko: tudi vaši starši so nekoč prebrodili obdobje v katerem se sedaj nahajate sami. Kljub temu, da ste v tem obdobju malo bolj kljubovalni, pa bodo starši vendarle znali odgovoriti na večino vaših vprašanj. Mogoče se vam zdi čudno, da se o telesnih spremembah pogovarjate z njimi, vendar le tako, v kolikor so starši iskreni in podajo prave informacije, pridobite adekvatne informacije.

Seveda se morajo starši zavezati, da pogovor ostane med vami.

V kolikor pripadate družini, kjer so starši povsem ravnodušni do vas in do obdobja v katerega ste zakorakali, poskušajte odgovore poiskati pri starejšemu bratu ali sestri, bratrancu ali sestrični, učitelju, zdravniku, ali drugi osebi, ki ji zaupate. Veliko koristnih informacij pa lahko najdete tudi na našem portalu.

Kdaj se naj napotim na pogovor k zdravniku?

Telesne spremembe v najstniškem obdobju se vam bodo mogoče zdele čudne in nenormalne, mogoče vas bo celo zaskrbelo za vaše zdravje. Pred obiskom zdravnika se o svojih strahovih pogovorite s starši ali z zaupanja vredno odraslo osebo.

Z zdravniki se lahko pogovorite o osebnih stvareh, ki jih z drugimi ne želite deliti, še posebej o vprašanji povezanimi s spolnostjo. Zdravniki so zaprisegli zdravniškemu kodeksu, ki onemogoča javnost vašega zdravstvenega stanja. Vaše informacije ostanejo med vami in vašim zdravnikom.

Mogoče se vam bo zdelo kakšno vprašanje preneumno, da bi si ga drznili izpostaviti, vendar neumnih vprašanj ni. Tudi še na tako nenavadno vprašanje vam bo zdravnik odgovoril strokovno, obenem logično, ter tudi vam lahko razumljivo. 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Ali ženske ljubijo pornografijo?

27 avgusta, 2014 0