Wednesday, April 17, 2024

Številni znanstveniki, od alkemistov do modernih znanstvenikov, še vedno iščejo ključ do shrambe eliksirja mladosti. Medtem ko čakamo, da znanstveniki bodisi najdejo ključ ali uspejo ‘odtipkati’ pravilno kodo, pa se lahko staranju na dobršen način zoperstavimo z zdravo prehrano.


Križnice

So skupina rastlin v katere uvrščamo zelje, brokoli, cvetačo, zeleno, kolerabo, repo, redkev in brstični ohrovt. Vsebujejo številne kemijske spojine, ki preprečujejo razvoj malignih celic. Prav zaradi preventivnega delovanja, bi morali omenjena živila pogosteje uvrstiti na naš jedilnik.

Jajca

Čeprav obstajajo številne raziskave o škodljivosti jajc, od povečanega tveganja nastanka raka na prostati do holesterola v krvi, ne smemo zanemariti dejstva, da so jajca živilo bogato s kolinom, redkim vitaminom skupine B, ki uspešno ščiti pred možganskimi vnetji.

Blagodejno delovanje kolina lahko prepreči nastanek Alzheimerjeve bolezni. Jajca so med drugim tudi beljakovinska bomba, ki dajejo dnevno energijo in skrbijo za zdravje naših kosti.

Antioksidantno bogati rumenjaki pa preprečujejo makularno očesno degeneracijo, ki je glavna povzročiteljica slepote, ter zenico ščitijo pred ultravijoličnim sevanjem.

Zdi se nam pomembna omemba, da sta v nasprotju s slovenskimi smernicami, FDA (Ameriška krovna agencija za hrano in zdravila) in EMA (evropska agencija za zdravila), jajca že pred nekaj leti uvrstili na listo zdravih živil.

Rdeča pesa

Da moramo jesti veliko zelenjave, nas učijo že od malega. Za mladosten videz moramo v obroke vključiti tudi rdečo peso. Rdeča pesa širi krvne žile, kar povečuje cirkulacijo krvi, je bogata z železom, ki je nujen za vezanje kisika na eritrocite, pomaga pa tudi pri anemiji.

Rdeče sadje

Borovnice lahko preprečijo širjenje tumorjev. So bogate z antioksidanti, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom, vodečimi povzročitelji razvoja karcinoma. Podobne lastnosti ima tudi rdeča pomaranča.

Paradižnik

Paradižnik vsebuje likopen, ki je odgovoren za njegovo rdečo barvo. Likopen je eden izmed najmočnejših antioksidantov in ima v primerjavi z beta-karoteni dvakrat višjo zaščitno sposobnost. Različne raziskave so potrdile, da likopen ščiti pred nastankom raka na pljučih, debelem črevesu in koži. Dodatne raziskave so potrdile, da preprečuje tudi kardiovaskularna obolenja, ter številne očesne degeneracije. Bogati vir likopena so še: lubenica, rdeča grenivka in jagode.

Preberite še:

Dodatki v živilih

Dehidracija

Zablode o sladkorju

Pasja vročina

Tatovi energije

Sonce

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Marihuana ne upočasnjuje multiple skleroze

13 junija, 2012 0