Monday, April 22, 2024

Švedski znanstveniki so objavili, da bi lahko večja količina popite kave, varovala ženske pred agresivno obliko raka na dojkah.


Raziskavo, v kateri je sodelovalo 6.000 žensk, so izvedli na znanem švedskem inštitutu Karolinska v Stockholmu. Pet skodelic kave dnevno naj bi tveganje obolevanja za agresivno obliko raka na dojki, znižalo kar za 50%. Ta oblika raka na dojki, ki je odporna na zdravila in zahteva intenzivno kemoterapijo, prizadene vsako četrto onkološko pacientko.

Strokovnjaki kljub vsemu opozarjajo, da gre za prvo takšno raziskavo, ki jo bo potrebno dodatno potrditi. Švedski znanstveniki so že pričeli z novo raziskavo, ki bo natančneje analizirala dosedanje rezultate. V raziskavi, objavljeni v reviji Breast Cancer Research, so znanstveniki preučevali življenjske navade, vključno z uživanjem kave, post-menopavzalnih žensk. Rezultati so zanimivo pokazali interakcijo med pogostejšim pitjem kave in nižjim tveganjem za rak.

»Bili smo presenečeni, vendar rezultat je čist. Ko smo analizirali podatke smo opazili, da je agresivna oblika raka pri ženskah, ki popijejo veliko kave, kar 50% nižja. Zaenkrat še ne poznamo pravega vzroka. V kavi so številne sestavine, ki bi lahko vplivale na takšen rezultat,« je dejal prof. Per Hall, ki je vodil omenjeno raziskavo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kateri spomin iz otroštva je vaš prvi?

13 junija, 2012 0