Monday, March 4, 2024

Predsednica društva Lilijana Kornhauser Cerar je ob tem povedala, da se je letos v ljubljanski porodnišnici rodilo 140 nedonošenčkov. Letno pa na enoti za intenzivno zdravljenje novorojenčkov zdravijo okoli 600 prezgodaj rojenih otrok.


Kornhauser Cerarjeva je pojasnila, da so s pomočjo donatorjev v letu 2005 kupili tri aparate za nežno podporo dihanju. Leta 2006 so dobili ultrazvočni aparat za pregledovanje najbolj bolnih nedonošenčkov, aparature za spremljanje možganov in kisika v krvi ter črpalke za pripravo infuzijskih mešanic, je poudarila predsednica društva.

V letošnjem letu pa, kot je povedala, so v okviru akcije Da bi jih preživelo čim več uspeli kupiti oscilacijski respirator, pulzni oksimeter, aparat za spremljanje pljučnih funkcij ter reanimacijsko in vodno posteljico. V okviru akcije Laktarij pa so s pomočjo mladih mamic zbrali sredstva za dve črpalki za materino mleko.

Kornhauser Cerarjeva je tudi izrazila zaskrbljenost nad še vedno negativnim prirastkom prebivalstva, kljub temu, da se je letos rodilo skoraj 300 otrok več kot lani. Na enoti za intenzivno zdravljenje novorojenčkov na Ginekološki kliniki se je letos rodilo 140 nedonošenčkov, ki so tehtali manj kot kilo in pol. Kot poudarja predsednica društva, je ljubljanska enota med najboljšimi v Sloveniji in Evropi, saj je uspeh pri zdravljenju nedonošenčkov od 72 do 88 odstotkov. Kljub temu pa je še vedno premalo osebja, primernih prostorov in aparatur, je dodala.

Društvo je po pojasnilih predsednice nastalo na pobudo osebja enote za zdravljenje nedonošenčkov, ki je želelo organizirati srečanje družin s prezgodaj rojenimi otroki, ki ga že od leta 1996 pripravijo v Mostecu. Poleg tega pa društvo pripravlja predavanja za starše, strokovne seminarje in časopis Nedonošenček.

Direktor Ginekološke klinike Jože Bertole se je ob tej priložnosti zahvalil donatorjem za vse, kar so dobrega naredili za prezgodaj rojene otroke. Poleg tega pa je izrazil upanje, da bi ljudje prisluhnili tudi klicem na pomoč šibkejših, saj kot je poudaril, "pravi donator je tisti, ki bolje sliši šibkejše kot močnejše".

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Alkoholiki so manj plodni

13 junija, 2012 0