Friday, December 8, 2023

Diamond Blackfan anemija prizadene 30 od štirih milijonov novorojencev. Gre za spremembe kostnega mozga, zaradi česar slednji ne proizvaja rdečih krvnih celic, zato bolnik potrebuje transfuzije do konca življenja ali primernega darovalca kostnega mozga. Večina bolnikov ne doživi 40-tega leta starosti, saj jim odpovesta srce ali jetra.


Dekličinim staršem so zdravniki ponudili več opcij zdravljenja. Poleg rednih transfuzij je obstajalo zdravljenje s steroidi, ki pa bi imelo posledice za njen nadaljnji razvoj in rast. Druga možnost je bila, da dekličina mati rodi še enega otroka, pri katerem bi z genskim inženiringom dosegli ustreznost krvnega mozga in bi lahko postal donor. Kostni mozeg Katiejinega starejšega bratca namreč ni bil ustrezen. Tako se je rodil Christopher, iz čigar telesa so zdravniki „izvlekli“ kostni mozeg in ga presadili Katie.

Poseg je bil uspešen. Katie je sčasoma sama začela izdelovati rdeče krvne celice in samo nekaj mesecev po posegu so zdravniki njene starše razveselili z novico, da je popolnoma zdrava.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Najdražja poročna obleka

13 junija, 2012 0