Monday, July 15, 2024

Nizozemski strokovnjaki so odkrili, da so med 161 pari, ki so se zdravili zaradi neplodnosti, imele za 40% več uspeha ženske, ki so se hranile na ta način.


Izsledke raziskave so objavili v reviji Fertility  and Sterility, ki sama po sebi potrjuje, da prehrana povečuje uspeh pri zdravljenju neplodnosti.

Gre za »raziskavo opazovanja« v kateri so znanstveniki pare spraševali o njihovih prehrambenih navadah in tih po teh podatkih razvrstili v skupine v katerih so spremljali uspeh zdravljenja neplodnosti.

Namen takšnih raziskav je omogočiti zaključke po načelu »vzrok – posledica«, lahko pa kažejo na morebitno vlogo prehrane pri zdravljenju neplodnosti, pravijo strokovnjaki iz Medicinske fakultete Erazmove univerze v Rotterdamu.

Sredozemska, t.i. zdrava prehrana ima številne podobnosti, ki bi lahko vplivale na uspeh zdravljenja neplodnosti, pravijo znanstveniki in kod enega njih navajajo visok vnos rastlinskih olj.

Omega-6 kisline iz teh olj vzpodbujajo izločanje prostaglandinov, ki vplivajo na menstrualni cikel, ovulacijo in zadrževanje nosečnosti.

Z raziskavo so še potrdili, da so imele ženske, ki so se prehranjevali s sredozemsko prehrano več vitamina B6, ki po predhodnih raziskavah povečuje možnosti spočetja.

Naslednji prispevek

Neplodnost povezana z rakom na prostati

13 junija, 2012 0