Wednesday, April 24, 2024

Pomanjkanje znanja o intenzivnosti in vrst aerobnih vaj, ki bi bile prilagojene pacientom z fibromialgijo, je znanstvenike spodbudilo, da pregledajo originalne raziskave in pregledna dela o vplivu aerobne vadbe na fibromialgijo, rezultati pa so objavljeni v strokovni reviji Arthritis Research & Therapy.


V raziskavi, ki je pokazala, da aerobna vadba znižuje bolečino in mlahavost mišic, je sodelovalo 2.494 pacientov.  Poleg blagodejnih telesnih učinkov preprečuje depresivno razpoloženje in izboljšuje skupno kakovost življenja pacientov.

Raziskovalci so prepričani, da umirjena telesna aktivnost, pacientom s fibromialogijo predstavlja najboljši način za izboljšanje počutja. Priporočajo vadbo dva do trikrat na teden.

Fibromialgija je opredeljena kot kronični mišično-skeletni sindrom, za katerega je značilna prisotnost nepojasnjene, široko razprostranjene bolečine ali zbadanja (ki se pogosto začne pojavljati najprej na vratu ali ramenih, kasneje pa postane bolj generalizirana), nenehna utrujenost, splošna jutranja otrdelost, spanec, ki ne odpočije, in številne boleče točke v mišicah (ki so pri diagnosticiranju bolezni najbolj pomembne). Bolniki navadno občutijo, da "jih vse boli" in težko omejijo boleče mesto.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Učinki prepovedanega kajenja na javnih mestih

13 junija, 2012 0