Monday, May 20, 2024

Vnetje lahko privede do neprehodnosti jajcevodov, ki  onemogoči fizični stik jajčeca in spermija. Salpingitis lahko izzovejo spolno prenosljive bolezni, lahko se pojavi po porodu, spontanem splavu ali drugih ginekoloških dogodkih – tudi po recimo vstavitvi intrauterine kontracepcije (mirena, skyla, IUD z bakrom).


Mikroorganizmi, ki povzročijo salpingitis ponavadi vstopijo skozi nožnico, ter skozi maternični vrat pripotujejo do jajcevodov. Najpogostejši prenos se zgodi med spolnimi odnosi, saj so gonoreja, klamidija, stafilokoki in mikoplazme pogosto povezane s salpingitisom. Potencialni prenos mikrobov je mogoč tudi med ginekološkim pregledom, porodom, spontanim splavom, splavom in vstavitvijo intrauterine kontracepcije.

Dejavniki tveganja

Med devicami oz. ženskami in dekleti, ki se še ne predajajo spolnim odnosom, je salpingitis izjemno redek pojav, torej lahko rečemo, da je devištvo dobra preventiva vnetja. Pogosta menjava spolnih partnerjev tveganje močno poveča, vključno z nezaželeno nosečnostjo in okužbo s spolno prenosljivi boleznimi.

Simptomi

Normalno je, da se vaginalni izcedek v celotnem ciklu nekoliko spreminja, enkrat je prozoren, drugič bolj bel ali krem, odvisno od faze menstrualnega cikla. Rumeno, rjavo ali zeleno barvo izcedka, ki ga ponavadi spremlja neprijeten vonj, pa povzročajo številne zdravstvene težave. Ob vsakem odstopanju se posvetujte s svojim zdravnikom. Krivec je lahko zgolj preprosta glivična okužba, vzrok pa je lahko tudi bolj resen, vključno s salpingitisom. Smrdljiv izcedek lahko pokaže sum na vnetje jajcevodov.

Bolečine v trebuhu pa so glavni simptom salpingitisa. Lahko se pojavijo v fazah ali pa so stalne. V večini primerov so bolečine močnejše med ovulacijo, ter tik pred in med menstruacijo samo. Pogosto se pojavijo bolečine med spolnim odnosom. Po drugi strani pa se je potrebno zavedati, da so bolečine med ovulacijo in menstruacijo pri nekaterih ženskah povsem biološke in niso posledica primarnega obolenja. Pri teh ženskah se v primeru salpingitisa pojavijo še bolečine v medenici.

Pojavijo se lahko tudi slabost, bruhanje in povišana telesna temperatura, ki so že tako ali tako simptomi številni drugih okužb in bolezni. Ob teh simptomih je modro čim prej obiskati zdravnika. Bodite previdni, simptomi salpingitisa so zelo podobni simptomom drugih težav z reproduktivnim zdravjem, ter abdominalnim zdravjem – vnetje slepiča, ledvičnimi obolenji, zunajmaternične nosečnosti in endometrioze.

Samodiagnosticiranje s pomočjo spleta koristi le redkim pacientkam, tudi če imate omenjene simptome vam bo ustrezno zdravljenje predpisal zgolj ginekolog.

Pacientke s salpingitisom ponavadi izkusijo bolečine v medenici, pojavi se smrdljiv, čudno obarvan vaginalni izcedek. Slabost, bruhanje, povišana telesna temperatura in potenje pa so prav tako del mozaika, ki sestavlja celotno klinično sliko.

Diagnoza

Ginekolog bo najprej s palpacijo izvedel splošni abdominalni pregled, osredotočil se bo na velikost bezgavk. Medenični pregled in pregled izcedka pripelje korak bližje k postavitvi končne diagnoze. Ker so simptomi salpingitisa podobni simptom drugim bolezenskim stanjem reproduktivnih organov, se lahko izvedejo krvne preiskave, bris in celo laparoskopija.

Zdravljenje

Zdravljenje je prilagojeno resnosti stanja. Običajno se predpišejo peroralni antibiotiki, takšno zdravljenje je uspešno v 85%. Intravenozno antibiotično zdravljenje v bolnišnici je namenjeno zdravljenju pacientk z akutnim salpingitisom, slab odziv na zdravljenje pa je v tem primeru napotnica k operativnem posegu.

Salpingitis in nosečnost

Zgodnje zdravljenje salpingitisa na plodnost nima vpliva. V primeru obstrukcije enega jajcevoda, lahko ženska še vedno zanosi po naravni poti, pri obojestranski obstrukciji se pojavi potreba po IVF postopku. Na žalost hitrega in enostavnega postopka za odkrivanja blokiranih jajcevodov ni. Zdravniki se za laparoskopski pregled odločijo šele po nekaj mesečnem neuspešnem prizadevanju spočetja. 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Po-abortivni sindrom: Ali res obstaja?

17 septembra, 2014 0