Monday, April 22, 2024

Deček se je rodil z zelo ozkim sapnikom. V zgodnjem otroštvu so opravili operacijo s katero so v njegov sapnik vstavili kovinsko protezo oz. stent, ki je omogočal razprt sapnik in s tem normalni pretok zraka skozi dihalne poti. Otrok je zahvaljujoč operaciji do desetega leta starosti živel normalno in aktivno življenje, po tem pa je vstavljeni stent začel propadati in povzročati močne krvavitve.


Zaradi tega so se zdravniki iz priznane pediatrične klinike Great Ormond Street Hospital odločili za pionirski poseg s pomočjo dečkovih matičnih celic, ki imajo možnost diobe in diferenciacije v bilo katero vrsto celic.

Zdravniki so iz sapnika darovalca izolirali matične celice in jih zamenjali z matičnimi celicami pridobljenimi iz dečkovega kostnega mozga. Sapnik so nato implantirali, v nekaj manj kot pol leta, po operaciji pa so zdravniki potrdili, da sapnik prejema kri iz dečkovih krvnih žil, ter da je otrok pripravljen za vrnitev domov.

Profesor Martin Birchall, otorinolaringolog na britanski University College v Londonu je dejal: »Kirurgi so desetletja poskušali poiskati primerno rešitev za otroke in odrasle katerim je bolezen uničila ali pa so se s težavami s sapnikom srečevali že od otroštva. S to operacijo je deček prejel boljši dihalni sistem kot ga je bilo kdaj imel. Sedaj ima zdrav organ, ki je zrasel iz njegovih matičnih celic, kar je na nek način pravi čudež.«

Prirojene anomalije sapnika so sicer zelo redke, zaradi samega dejstva, da onemogočajo pretok zraka skozi sapnik, pa ogrožajo življenje že od samega rojstva.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Moški so boljši šefi

13 junija, 2012 0