Thursday, February 22, 2024

Klasična finska

Temperatura v finski savni znaša od 60 do 80 oC, vlažnost pa od 10 do 35 %, odvisno od tega, koliko tekočine polivamo po kamenju. Löyly (finska beseda za polivanje kamenja) ima pri savnanju velik pomen, saj z njim dosežemo večjo vlažnost zraka. Vodi za polivanje pogosto dodajo eterična olja, nekateri pa kamenje polijejo kar s pivom, ker oddaja vonj po sveže pečenem kruhu.


Infrardeča

Poleg klasične finske poznamo še infrardečo savno, ki blagodejno vpliva na nekatere bolezni, aroma savno ter turško ali parno savno, pri kateri so temperature nižje, vlažnost pa veliko večja. Savni je mogoče dodati tudi vitalno barvno sonce; svetloba, ki jo proizvaja, blagodejno vpliva na vegetativni živčni sistem. Poznavalci trdijo, da rdeča barva poživlja ter aktivira srce in krvni obtok, rumena, ki je simbol sonca, zmanjšuje napetost in vpliva na delovanje sluznic, zelena pomirja in modra sprošča. Najbolje, da obiščete savno, ki ponuja vse to in se prepričate o blagodejnem učinku barv na telo in duha.

Postopno

Ko se savni privadimo, deluje protistresno in sproščujoče. Zaradi visoke temperature se zviša tudi temperatura telesa; učinek je enak povišanju telesne temperature pri boleznih – telo se tako obvaruje pred prehladom in gripo. Savnanja se je treba lotiti postopoma, kajti le tako bomo deležni vseh njenih koristi.

Vzemite si dovolj časa

Hitenje ne sodi k savnanju. Preden greste v savno, se oprhajte in s seboj vzemite brisačo; v mnogih savnah vam ponudili vse, kar potrebujete za savnanje. V savni ostanite, dokler se dobro počutite; če ste začetnik, bo dovolj že nekaj minut. Savnanju naj sledita ohladitev, najbolje s prho, in počitek. Nato postopek ponovite in v savni ostanite nekoliko dlje. Če vročine in savnanja niste vajeni, sedite na nižjo klop, kjer je temperatura znatno nižja kot na najvišji.
Veliko informacij o savnanju boste našli na spletnih straneh, o tej temi pa obstaja tudi precej literature. Če ste zdravi, zgolj prisluhnite telesu in se ravnajte po občutku. V savni ne tekmujte, kdo bo dlje zdržal v vročini.

Kdaj v savno?

Savna deluje sproščujoče, zato si jo mnogi privoščijo po težkih telesnih naporih, denimo po ukvarjanju s športom. Savnanje tudi blagodejno vpliva na boleče mišice. Pore se zaradi vročine odprejo, zato je koža lepša in bolj zdrava. Poleg tega savnanje blaži artritis in dobro vpliva na težave s sinusi in alergije.
Pogosti obiski savne izsušijo povrhnjico, zato je po savnanju priporočljivo uporabiti mleko, losjon ali olje za telo.

Masaža

Mnogi kombinirajo savnanje z masažo, s pilingom telesa ali s stimulacijo prekrvavitve. V ta namen uporabljajo metlice iz brezovih vejic, s katerimi se trepljajo po telesu in tako pospešijo prekrvavitev. Finci pravijo tej "napravi" vasta ali vihta. Po prhanju si lahko zmasirate telo z morsko soljo, ki bo tudi pospešila prekrvavitev in obenem opravila piling. Uporabite lahko grobo rokavico za umivanje, krtačo iz naravnih ščetin ali gobo. Možnosti je veliko.

Izgubljate kalorije, ne kilogramov

Če se boste po savnanju stehtali, bo tehtnica zagotovo pokazala kak kilogram manj. Ne veselite se prehitro: v savni ste sicer izgubili precej kalorij, ne pa tudi kilogramov. Razlika v teži gre na račun izgubljene telesne tekočine, ki ste jo izgubili z znojenjem. V nekaj urah se bo teža povrnila. Po savnanju je priporočljivo piti veliko tekočine, ker ste jo veliko izgubili. Alkohol ni primeren, čeprav Finci in mnogi drugi po savnanju radi popijejo vrček piva. Najprimernejši so sadni sokovi in voda.

Nekateri menijo, da obiskovanje savne zmanjša raven holesterola v krvi. Namesto da se zanašate na to, raje spremenite prehranjevalne navade in življenjski slog.

Pazljivo!

Če imate nizek krvni tlak, bodite pazljivi. S savnanjem začnite počasi in postopno, ker se krvni tlak pri savnanju utegne še znižati. Po lastnem občutku presodite, koliko časa boste ostali v savni in kako vroča naj bo … Nekateri priporočajo pitje kave, ki nekoliko zviša krvni tlak.

Otroci in nosečnice naj bodo pazljivi. Na Finskem, kjer je to del kulture, je povsem običajno, da noseče ženske obiskujejo savno, otroci pa s savnanjem začnejo že okoli drugega leta starosti. Pri nas, kjer savnanje ni tako običajno, naj se nosečnice posvetujejo z zdravnikom. Otroke na savno privajajte počasi in ne ob visokih temperaturah.

Če imate kakršnekoli zdravstvene težave, se pred obiskom savne posvetujte z zdravnikom; pri mnogih boleznih savnanje in vročino priporočajo, pri mnogih pa jo odsvetujejo.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Zdrava prehrana od rojstva dalje

13 junija, 2012 0