Wednesday, May 29, 2024

Primarna terapija v tem sicer redkem, vendar težkem intrauterinem stanju, ki se pojavi pri enojajčnih dvojčkih je selektivna ablacija posteljičnih povezav (anastomoza) med krvnimi žilami (S-LASER). To pomeni, da je potrebno odkriti povezave med krvnimi žilami vzdolž vaskularnega ekvatorja posteljice in te povezave zapreti. Le na ta način se lahko doseže enakomerna krvna oskrba za oba dvojčka.


Kljub temu pa je pri 19% pacientov zdravljenje zaradi drugih anastomoz nekompletno, pravi dr. Ahmed Baschat iz fakultete v Marylandu. Ekipa znanstvenikov, ki jo je vodil omenjen doktor, pa predlaga alternativni pristop: lasersko koagulacijo površine horionske plošče med glavnimi anastomotičnimi kanali vzdolž vaskularnega obsega.

T.i. ekvatorialna dihorionizacija anastomoza in horionske plošče (ED-LASER) je učinkovitejša od S-LASERja, je pokazala retrospektivna raziskava.

»Verjamem, da številni centri uporabljajo selektivni laser. Naša raziskava kaže, da lahko ti centri, brez škodljivih vplivov na fetus, uporabljajo tudi ED-LASER tehniko. S tem inkompletnim zdravljenjem lahko signifikantno zmanjšamo število omenjenih stanj, kar je povezano z večjo šestmesečno stopnjo preživetja obeh dvojčkov,« je dejal dr. Baschat.

Ekipa iz Marylanda je primerjala rezultate 147 večplodnih nosečnosti pri katerih je prišlo do TTTS, ki so bili zdravljeni s fetoskopijo S-LASER (71 nosečnic) in ED-LASER (76 nosečnic).

ED-LASER tehnika je bila povezana s precej nižjim recidivom TTTS-a (3,9% proti 8,5%), pojavom anemije-policitemije sekvence (TAPS 2,6% proti 4,2%) in motnje količine plodovnice (TOPS 0% proti 5,6%) (p<0,05 za vse primerjave).

Z logistično regresijsko analizo je bil celoten prikaz vaskularnega ekvatorja, primarna determinantna uspešnosti TTTS zdravljenja in koagulacije horionske plošče, so objavili v American Journal of Obstetrics and Gynecology.

ED-LASER ni privedel do povečanega števila nezaželenih dogodkov matere ali fetusa. S šestimi meseci je bila stopnja preživetja dvojčkov z ‘ED-LASERjem’ precej višja (68,4% proti 50,7%, p<0,05).

»Ko enkrat obvladamo selektivno fotokoagulacijo, ekvatorialna tehnika potrebuje le nekaj dodatne izobrazbe, kar je še posebej pomembno v centrih, ki bodo na podlagi naših rezultatov izvajali novo tehniko.«

Tehniko z ED-LASERjem poznamo tudi pod imenom Salomonova tehnika, seveda je ime dobila po biblijski zgodbi o kralju Salomonu. V EU trenutno poteka multicentrična randomizirana raziskava, ki primerja obe tehniki.

Naslednji prispevek

Protein iz jeter ključen za uspešno nosečnost

2 julija, 2013 0