Thursday, May 23, 2024
29 julija, 2019

SE IGRATE S SVOJIM DOJENČKOM? TO SO PRIMERNE IGRE GLEDE NA NJEGOVO STAROST

By 0 1061 Views

Svojega dojenčka crkljate, hranite, ga uspavate. Pa se z njim tudi igrate? Mu zgolj kažete igračke, se mu smejite, govorite smešne stvari? Sploh veste, kakšna igre so primerne za dojenčke? Za lažjo orientacijo novopečenih mamic spodaj predstavljamo, kaj se igrati z dojenčki, starimi od dveh mesecev pa vse do enega leta.


Igre z dojenčkom, starim dva meseca:

Nekaj minut na dan ga položite na trebuh na trdo podlago, najbolje na tla. Ne dajajte mu nobenih igrač in samo opazujte, kako se skuša premikati in dvigovati. Tako krepi vratne in hrbtne mišice.

Objemajte in božajte ga. Veliko mu govorite, da se navadi vašega glasu, ki ga pomirja. Govorite mu prijetne in zabavne stvari ter se ob tem smehljajte. Kmalu se vam bo nasmehnil tudi sam.

Igre z dojenčkom, starim od tri do šest mesecev:

Ti imajo radi igračke, ki spuščajo zvoke, saj se nanje že odzivajo. Že to, da mu podate igračo, on pa vam jo poda nazaj, je zanj zabavna igra. Požgečkajte ga, saj se ob tem neizmerno zabava. Užival bo tudi v družbi vrstnikov. Če poznate koga s približno isto starim malčkom, organizirajte srečanje in opazujte, kako se spoznavata. Uprizarjajte mu različne predstave, pojte, igrajte se z njim ”kukuc” igro. Pustite mu, da raziskuje, a ne pozabite na njegovo varnost.

Igre z dojenčkom, starim od šest do devet mesecev:

Ti otroci postajajo vse bolj spretni. Naj drži v vsaki roki po eno igračo, naj se dotika čim več predmetov, tudi na sprehodu. Otrok v tej starosti želi raziskovati in tipati. Zato so več kot dobrodošle tudi knjigice iz različnih materialov, pa tudi tiste s tipkami, ki oponašajo zvoke živali ipd. Dojenček bo ponavljal vse, kar bo slišal, zato mu veliko pripovedujte in pojte.

Igre z dojenčkom, starim od devet do dvanajst mesecev:

Dojenček pri teh letih že z veseljem kobaca. Kličite ga, pa bo prišel k vam. Pustite mu, da se plazi povsod, kjer želi, a bodite zraven in ga varujte. V tem obdobju se bo pričel pozibavat na ritem glasbe, zato večkrat kaj skupaj zaplešite.

Kategorija:   Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Kako po naravni poti do večje količine mleka

2 avgusta, 2020 0