Friday, December 8, 2023
3 marca, 2020

SE VAŠ OTROK IGRA S ”SLUZJO”? PREVERITE NJENO (NE)VARNOST

By 0 1132 Views

Najbrž poznate sluz, priljubljeno igračo vsakega otroka. Najverjetneje jo ima tudi vaš. Kupite jo lahko praktično povsod: na tržnici, v trafikah in trgovinah, celo na bencinskih črpalkah. Številna testiranja so pokazala, da jih veliko izmed njih vsebuje izredno nevarne kemikalije.


Sluz je tvegana za zdravje

Številne potrošniške organizacije po svetu so ugotovile, da sluz lahko vsebuje različne spojine bora, na primer borovo kislino in boraks. Slednja zagotavljata elastičnost in lepljivost, kar dela sluz tako privlačno otrokom. Po drugi strani spojini poskrbita tudi za konzervanse, več borovih spojin pa je povezanih z učinki endokrinih motilcev.

Zveza potrošnikov Slovenije sporoča, da lahko sluzi povzročijo drisko, bruhanje, draženje in krče.

Po zakonodaji je v sluzi lahko določena koncentracija bora v igračah, EU direktiva o varnosti igrač dovoljuje vsebnost bora največ 300 mg/kg v sluzastih igračah. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so že nekaj časa nazaj odpoklicali določene sluzi, saj so ugotovili, da vsebujejo precej višjo koncentracijo migracije bora od dovoljene mejne vrednosti. Zato so te igrače lahko zelo tvegane za zdravje.

Izpostavljenost prekomernim količinam bora lahko povzroči drisko, bruhanje, draženje in krče. Takšna igrača zagotovo ni v skladu z Uredbo o varnosti igrač.

Mejne vrednosti bora so presežene do kar štirikrat

Na Danskem so testirali 15 različnih lepljivih sluzi in ugotovili, da je koncentracija migracije bora viška od zakonske meje v kar štirih primerih.

V Veliki Britaniji so opravili podobno raziskavo in ugotovili še huje – tam so v določenih sluzastih igračah previsoke vrednosti bora za kar štirikrat presegale po zakonu dovoljeno vrednost.

Ker na igračah označevanje sestavin ni obvezno, sluzi na slovenskem trgu še vedno ostajajo velika uganka.

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

TAKO SAMI PRIPRAVITE FIZIOLOŠKO RAZTOPINO

3 marca, 2020 0