Monday, March 4, 2024
1 julija, 2019

Se vašega otroka lotevajo norice? To so prvi znaki, ki jih boste prepoznali

By 0 5083 Views

Norice prepoznamo kot nalezljivo virusno bolezen. Gre za nadležen, srbeč izpuščaj, ki malčke obišče prej ali slej. Norice imenujemo tudi kot nujno zlo ranega otroštva, saj jih večina otrok preboli že do tretjega leta starosti. Ravno zato jim pravimo otroška bolezen, ki pa za seboj pušča trajno imunost.


 

Kaj so norice?

Povzroča jih virus noric, variaela zoster, ki v telesu ostane vse življenje in lahko povzroči razvoj pasovca (herpesa zostra). Virus noric se s kužnimi kapljicami, ki nastanejo pri kašlju in kihanju obolelih, prenaša po zraku, lahko pa se prenaša tudi z okuženimi rokami ali neposrednim stikom z mehurčki.  Bolezen pri otrocih običajno poteka blago, simptomi so hujši pri dojenčkih, proti koncu najstniškega obdobja in pri odraslih. Potek je težji tudi pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

Kakšni so simptomi?

Simptomi noric se običajno pojavijo od enega do tri tedne po okužbi. Pri otrocih se bolezen običajno začne z nekoliko povišano temperaturo ali blagim glavobolom, lahko pa se pokaže z gripi podobnimi znaki, kar je še posebej značilno za norice pri odraslih. Začetnim znakom navadno sledijo:

– srbeč mehurčast izpuščaj, ki se začne z rdečkastimi lisami, na katerih se razvijejo mehurčki, napolnjeni z bistro tekočino. V 24 urah se mehurčki posušijo, na njihovem mestu pa ostanejo kraste. Sveži mehurčki nastajajo od enega do šest dni. Izpuščaj se pri nekaterih pojavi le na posameznih mestih, lahko pa se razširi po vsem telesu;

– če se norice pojavijo tudi v ustni votlini, ima oboleli lahko težave pri hranjenju.
Najpogostejši zaplet pri noricah je bakterijska okužba mehurčkov. Med drugimi zapleti je na prvem mestu virusna pljučnica, redko pa pride tudi do vnetja osrednjega živčevja (encefalitisa). če se nosečnica okuži v prvem trimesečju nosečnosti, lahko pride do okvar ploda.

Predvsem pomembna je tudi higiena

Čeprav bolezensko stanje že nastopi, je pomembno, da poskrbimo za higieno saj tako preprečimo širjenje noric. Skrbeti je potrebno predvsem za prezračitev prostorov v katerih se zadržujejo otroci. Tla in mizo je potrebno počistiti z mokro krpo, priporoča se tudi omejitev igrač. Pogosteje kot po navadi je potrebna tudi zamenjava posteljnine. Poskrbeti moramo tudi za umivanje rok.

Otrok naj uživa naravno hrano, bogato z vitamini, obilo sadja, zelenjave in medu, če le ni alergičen na čebelje pridelke. H krepitvi otrokovega imunskega sistema pa lahko, ko ozdravi, dodatno pripomorete s čim več gibanja na svežem zraku ter – navsezadnje – z ljubeznijo in toplim družinskim vzdušjem, pravi naša pediatrinja.

Kategorija:   Bolezni, zdravje