Saturday, June 22, 2024

Svetovni dan zdravih dojk je 15. oktobra, ki nas poziva k rednemu in pravilnemu samopregledovanju dojk.  Ker se vsako leto odstotek pojavnosti raka na dojkah povečuje, bi bilo smiselno, da kot posamezniki to poizkusimo preprečiti s prehrano, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, vzdrževanjem normalne telesne teže, telesno dejavnostjo, omejitvijo alkoholnih pijač ter rednim mesečnim samopregledom dojk, saj le-te posameznik najbolje pozna.


Ob samopregledovanju dojk je potrebno dojko pretipati tako, da prsti drsijo nežno po koži, kar nam olajša tudi namiljena koža, grobo ter trdo tipanje pa ni priporočljivo. Potrebno je tudi redno pregledovanje, najbolje takoj po končanem mesečnem perilu, pri ženskah, ki so že v menopavzi, pa naj si določijo dan v mesecu, ko bodo to izvajale.

Samopregledujemo se lahko pred ogledalom in s tem opazujemo še morebitne druge znake, kot so na primer vdolbinice, gube, spremembe oblike bradavice, roke pa lahko potem tudi dvignemo in jih opazujemo še tako. Primer samopregledovanja je dvig leve roke nad glavo, iztegnjeni prsti desne roke postopoma pretipajo dojko v smeri urinega kazalca od zunanjega dela proti bradavici ter samo okolico bradavice. Največkrat se pojavi začetna sprememba v zunanjem zgornjem robu od pazduhe proti bradavici, predvsem zaradi vsakdanje uporabe deodorantov. Na koncu preverimo še morebitno prisotnost izcedka z nežnim stiskom bradavice s palcem ter kazalcem. Enak postopek ponovimo tudi na drugi strani.

Ker ni vsaka opažena sprememba tudi znak bolezni, pa je vseeno dobro vedeti, da če pri večkratnih rednih samopregledih tipate zatrdline, opazite ugreznjene bradavice ali izcedek iz njih, spremembe v velikosti ter obliki dojk, je potrebno te spremembe pokazati tudi zdravniku.

Kategorija:   zdravje, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Kaj lahko barva urina pove o vašem zdravju?

8 decembra, 2021 0