Wednesday, May 29, 2024

Kako alkohol in droge vplivajo na spolno življenje?

Za začetek: pitje alkoholnih pijač je v najstniških letih kaznivo dejanje, zloraba drog pa je nezakonita  tudi po dopolnjenem osemnajstem letu starosti. Pa zanemarimo omenjeno dejstvo – pijanost in zadetost lahko povzročita težave v medsebojnih odnosih in seveda v vašem spolnem življenju.


Koktajl alkohola, drog in spolnosti je slaba kombinacija:

·         Omamljenost zamegli presojo in povečuje voljnost

·         Predajanje spolnim užitkom z osebo, ki vas kot trezne odbija

·         Spolne igre, ki jih kot trezni nikoli ne bi sprejeli

·         Ignoranca varne spolnosti

·         Nepravilna uporaba kontracepcije in kondomov

·         Oteži orgazem

·         Fantje težje dosežejo in zadržijo erekcijo

Kako na odločitev o spolnih odnosih vplivata alkohol in droge?

Zloraba drog in alkohola zameglita presojo. Zanemarimo dejstvo, da se v omamljenem stanju rojevajo številne bolne in manj bolne ideje, ter se osredotočimo na spolnost. Žalostno je dejstvo, da velika večina mladih svojo prvo spolno izkušnjo doživi pijanih ali zadetih. Zakaj je dejstvo žalostno? Predvsem iz razlogov: prvega spolnega odnosa sploh še niso načrtovali, v podzavest se prikrade občutek krivde, večini mladostnikov je kasneje žal.  

V omamljenem stanju je vprašljiva pravilna uporaba kondomov, večina jih niti ne uporablja. Mešanje alkohola, drog in seksa povečuje tveganje okužb s spolno prenosljivimi boleznimi in nezaželeno nosečnostjo.

Kako droge in alkohol pripeljeta do spolnega napada?

Predvsem dekleta so v popolni omamljenosti lahka žrtev spolnega napada. V tem stanju ne da niste več zmožne trezne presoje, pa tudi v kolikor še lahko rečete Ne, vaši možgani niso več sposobni nadzirati vašega lokomotornega sistema in kot lahko osvoljiva trdnjava postanete tarča posameznih spolnih preračunljivcev. Tudi fantje lahko v tem stanju kaj hitro postanete tarča spolnega napada – pozabite, ne bodo vas napadla dekleta!

Kje lahko prosim za pomoč in /ali informacije?

 V Sloveniji se že v osnovnih in predvsem srednjih šolah organizirajo posamična predavanja na temo mladostnikov in spolnosti. Vendar vas bodo ta predavanja, podobno kot tale članek, seznanila zgolj z nekimi splošnimi informacijami o spolnih zlorabah, katere boste v tistem trenutku tako ali tako ignorirali. Sam vam priporočam ogled predavanja posameznikov, ki so spolno nasilje povezano z zlorabo alkohola ali drog občutili na lastni koži. Resnične zgodbe so bolj poučne kot milijon suhoparnih teoretičnih predavanj.

V kolikor ste se našli v eni izmed nesrečnih zgodb se o tem najprej poskušajte pogovoriti s starši. Ja, res je, večina bo šokirana, mogoče vas bo njihova reakcija negativno presenetila, vendar vam bo večina staršev kljub vsemu prisluhnila in pomagala. Se o zadevi ne upate pogovoriti s starši? Svojo izkušnjo zaupajte svetovalni delavki vaše šole, ki vam mora pomagati in svetovati.

 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Napitki za hitro osvežitev

24 junija, 2014 0