Wednesday, February 28, 2024

Pri mnogih ženskah je čas nosečnosti tudi čas povečane želje po spolnosti, mnogim pa tudi dilema. Čas je, da odpravimo skrbi in razčistimo, ali spolnost med nosečnostjo škodi plodu!


 

Spolnost med nosečnostjo je dilema številnim nosečnicam, pa tudi moškim, vendar kot pravijo številni strokovnjaki popolnoma odvečen. Strah, da bi spolnost škodila plodu ali mamici, ali celo strah, da bi seks lahko povzročil splav je nepotreben, saj je plod v maternici dobro oblazinjen in zaščiten z amniotsko tekočino, zato je težko verjetno da bi moški spolni organ prišel v neposreden stik s plodom.

Spolnost med nosečnostjo ni odsvetovana, še več, v mnogih primerih postane še večji užitek. Edina izjema so rizične nosečnosti, kjer pa bo zdravnik povedal, ali se morate seksu popolnoma izogniti. Če med nosečnostjo niste deležni zdravstvenih težav pa zadeve potekajo normalno!

Sicer strah pred poškodovanjem ploda med spolnostjo ni edini, ki vpliva na željo po spolnosti. Vzrok za upad želje po spolnosti so veliko krat tudi fizične spremembe na ženskem telesu ali hormonske spremembe, ki nosečnici povzročajo slabost, bruhanje, občutljivost dojk ipd. Seks med nosečnostjo je drugačen, trdijo številne nosečnice. Nekatere pravijo, da čutijo povečano spolno silo, ki je veliko krat nenasitna, namreč zaradi povečane prekrvavitve med nosečnostjo je tudi vagina bolj prekrvavljena, kar med seksom pomeni večjo ugodje in bolj navlaženo vagino. Po drugi strani pa nekatere nosečnice trdijo, da popolnoma izgubijo željo po spolnosti. V tem primeru jim povečana prekrvavitev povzroča rahlo otečenost genitalij in posledično neprijeten občutek teže, kar jih odvrača od spolnosti. Tudi dojke postanejo med nosečnostjo veliko bolj občutljive, kar za nekatere pomeni dodatni užitek in vzburjenje, spet druge zaradi prevelike občutljivosti ne prenesejo dotikov.

 

Za resnično zadovoljujočo spolnost pa je predvsem potrebna pozitivni odnos partnerja, ki bodočo mamico sprejema takšno kot je. Spolnost je v ljubečem in vzajemnem partnerskem odnosu zdrava ter tudi potrebna čustvena komponenta življenja. Če pa ste med nosečnostjo preveč izčrpani, intimo, ljubezen in naklonjenost svojemu partnerju izkazujte drugače.

Kategorija:   Nasveti, spolnost
Naslednji prispevek

Sestavine za TOP nosečniški smoothie!

20 junija, 2019 0