Saturday, February 24, 2024

Pomanjkanje libida

Za padec libida obstajajo zelo lahko razložljivi vzroki in posledice, ki izhajajo predvsem iz deficitarnega izločanja endokrinih žlez. V menopavzi se zniža raven estrogena, ki ima neposreden vpliv na  zdravje in delovanje ženskih reproduktivnih organov.


Najprej vas bo presenetila suha, razdražena in ob penetraciji boleča nožnica. Simptome ste zagotovo spoznali že ob prihodu v menopavzo in ni razloga, da se zatečete k spolni abstinenci. Na tržišču je na voljo dovolj krem, gelov in lubrikantov, ki bodo olajšali seks in poskrbeli za bolj zdravo vaginalno floro. Seveda pa imate vso pravico, da se seksu odpoveste, vendar večina strokovnjakov seks ali drugo obliko penetracije v postmenopavzalnem obdobju toplo priporoča.

Pomanjkanje estrogena pa pušča posledice tudi v možganskih interakcijah. Možgani so v reproduktivnem obdobju, še posebej pred ovulacijo, vedno poskrbeli za povečano spolno slo. V menopavzi, pa občuten padec naravnega telesnega afrodiziaka, pušča posledice tudi pri spolni zainteresiranosti.

Spolna sla ima psihične in fizične aspekte. V menopavzi se raven spolnih hormonov drastično zniža in skozi to obdobje povsem upade. Ko se endokrini sistem v postmenopavzi umiri in se organizem adaptira na novo hormonsko ravnovesje, se prične nov naravni ritem. Čeprav je vsebnost estrogenov znižana na minimum, pa se zaradi tega ni potrebno odločiti za popolno abstinenco. Dejstvo je, da v tem obdobju ni potrebno skrbeti za kontracepcijo, verjetnost nosečnosti je odsotna. Naj bo to obdobje spolne svobode, ali mogoče celo čas novih pustolovščin.

Kaj pa testosteronska terapija?

Med strokovnjaki, glede na testosteronsko terapijo, še vedno slišimo preveč kontradiktorna mnenja, da bi se zanjo lahko odločali mirne vesti. Za enkrat še ni dovolj dokazov, da bi testosteron povečeval žensko spolno slo. Vse ženske tudi niso primerne za testosteronsko terapijo, ki pa jo je potrebo uporabljati v povezavi z estrogenom. Odsvetuje se pri ženskah, ki so prebolele raka na dojki, materničnem vratu, jajčnikih, maternici in maternični sluznici.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Edukacija o sončenju

8 novembra, 2012 0