Monday, March 4, 2024

Kako varna je spolnost?

Je prvo in najbolj pogosto vprašanje, ki si ga parijo zastavljajo. Ne glede na izobraženost, se bojijo, da bi sama fizična sila spolnega odnosa lahko poškodovala razvijajoči zarodek, bodisi ker bi ga s penetracijo okužili bodisi ker bi orgazem pri ženski lahko povzročil splav. Resnica je, da je otrok v maternici varno zaščiten s porodno vodo, ki to preprečuje, zato je ženski orgazem popolnoma neškodljiv, nekateri ga celo primerjajo z uro aerobike. Proti koncu nosečnosti pa orgazem ali spolni odnos lahko sprožita popadke, zato stroka pogosto priporoča eno ali drugo, da pospeši porod.


Prav tako se monogamnim parom okužbe ni treba bati, saj je maternica zapečatena s posebnim čepkom, ki preprečuje okužbo. Če je eden od partnerjev okužen s katerokoli spolno prenosljivo boleznijo, je seveda zaščita nujno potrebna.

Kdaj se seksu izogniti?

V posebnih okoliščinah, kot je krvavitev, možnost spontanega splava ali prezgodnjega rojstva; pri nošenju dvojčkov ali trojčkov. Preden se seksu popolnoma odpoveste, se o tem posvetujte s svojim ginekologom. Posebno previdni bodite pri prej omenjenih spolnih boleznih; pri oralnem seksu naj moški v nobenem primeru ne piha zraka v vagino, saj je lahko zračni mehurček, ki zaide v žilo, usoden za mater ali otroka.

Spolni apetit

Ni samo vprašanje varnosti otroka tisto, ki lahko spolni apetit zmanjša. Že nosečnost sama po sebi je lahko dovolj, da si nekatere bodoče mamice seksa ne želijo več toliko kot prej ali pa sploh ne. Na delu so hormoni, ki vplivajo neposredno na spolno slo, in simptomi, ki bolj ali manj zvesto spremljajo vsako nosečnost, kot so zaspanost, utrujenost, bolečine v hrbtu, križu, prsih …
Ker se nosečnice iz dneva v dan spreminjajo tudi na videz, marsikatera sama sebi kmalu ni všeč, lahko se počutijo debele ali materinsko zaobljene, kar sploh ni enako seksi. Včasih tudi partner svoje nosečnice ne vidi kot spolnega objekta, kar lahko spolnost dodatno zakomplicira. Vsekakor se parom, pri katerih eden ali drugi izgubi željo po spolnosti, priporoča ogromna količina potrpežljivosti in celo obisk terapevta. In najprej upoštevanje dejstva, da nosečnost ne traja celo življenje, ampak le nekaj mesecev.
Prav toliko je žensk, ki med nosečnostjo začutijo povečano potrebo po spolnosti, kar lahko spet pripišemo hormonom ali zgolj psihičnemu doživljanju svojega novega stanja. Prav nič neobičajno ni, da se jim na novo pridobljene obline zdijo strašansko seksi, kar jih dela še bolj poželjive in privlačne. Moških, ki jih očitna zaobljenost noseče partnerke dodatno vznemirja (nenazadnje je to tudi dokaz njihove plodnosti, kajne?), je ogromno. Oboje pa stimulira tudi dejstvo, da je seks končno spet samo akt, pri katerem se ni treba več ukvarjati ne z zaščito ne z zanositvijo.

Spoznajte nove seksualne položaje

Tako, kot raste nosečniški trebuh, rastejo tudi težave pri izbiri spolnega položaja. Pozabite na divje in neobičajne poze, pri katerih se boste prej počutili kot želva, prevrnjena na hrbet; nosečnost je čas, ki zahteva prilagajanje.

Na boku

S partnerjem ležeta "v žličko", on vstopa od zadaj, analni seks ni izključen ali nevaren, odvisno, ali vam paše, in koliko ste ga prakticirali prej. Druga možnost je, da si s partnerjem zreta v obraz, eno koleno imate pokrčeno.

Ženska zgoraj

Obstaja kar nekaj položajev, izberite tistega, ki vam ustreza. Glej Trendi, rubrika Vroča razmerja, "Ko ženska prevzame nadzor 1. in 2."

Po pasje

Oprite se na roke, medtem ko klečite na kolenih. Verjetno ta položaj poznate že od prej …

Na hrbtu

Lezite čisto na rob postelje, pokrčite kolena, partner naj v vas prodre kleče ali stoje.

Ne pozabite! Kaj je normalni ali običajni spolni odnos, v nosečnosti postane relativno oziroma je popolnoma odvisno od vas in vašega partnerja ter želja, ki jih imate.

Vir: Siol

Naslednji prispevek

Zdravila in nosečnost

13 junija, 2012 0