Tuesday, May 28, 2024

Kljub dejstvu, da ima menstruacijo skoraj vsaka ženska od približno 12. pa tja do 51. leta starosti, je menstruacija v zahodni kulturi že od nekdaj na slabem glasu. Zgodovinsko gledano so verstva in družbene norme povezovale menstruacijo z izločanjem, sramom in nečistočo. Tudi za kugo, sušno letino in pokvarjeno hrano so krivili kar ženske z menstruacijo.


Nevarnost česa?

Prav zanimivo je, da tudi zdaj, ko so znane vse koristi seksa med menstruacijo za reproduktivno zdravje, taka miselnost še vedno obvladuje družbene norme. Oglaševalski industrija, ki prodaja ženske higienske izdelke, postavlja v središče popolno zaščito, brez vonja, in v oglasih te izdelke skorajda ne povezuje s krvjo. Že raba besede "zaščita" namiguje, da naj bi menstruacija pomenila nevarnost, ki prihaja v obliki umazanije in nehigieničnosti.

Umazana?

Po študiji o sodobnem odnosu do seksa in menstruacije, ki so jo v ZDA opravili leta 2002, je veliko udeležencev menstruacijo označilo kot "umazano in odvratno". In čeprav je padel marsikateri starodavni mit, vključno s tem, da je seks z žensko, ki ima menstruacijo, za moškega lahko usoden, prepričanje, da se velja seksu med menstruacijo izogniti zaradi sramu, umazanije in nehigieničnosti, kljub vsemu trdovratno vztraja.

HIV in HPV

Varen in soglasen vaginalni, analni in oralni seks med menstruacijo je normalen in zdrav, seveda ob predpostavki, da se oba partnerja zavedata potencialnih prednosti in tveganj takega početja.

Nezaščiten seks in predvsem kunilingus (oralni seks na ženski) med menstruacijo sta povezana s povečanim tveganjem za prenos spolno prenosljivih, a tudi drugih bolezni, zlasti tistih, ki jih prenašajo virusi, kot sta HIV in HPV.

Nosečnost?

Eno od tveganj seksa med menstruacijo je tudi nosečnost, zlasti če je menstrualni cikel kratek. Gre za močno zakoreninjeno zmotno prepričanje, da je pri seksu med menstruacijo nemogoče zanositi. Za spolno dejavne ženske, ki nočejo zanositi, je torej tudi med menstruacijo priporočljiva raba ene ali več oblik kontracepcije.

Z orgazmom proti krčem

Splošni vidik menstruacije, s katerim se ženske in pari srečujejo v seksualnem življenju, je dismenoreja oziroma boleči menstrualni krči. Pri tem se je orgazem pokazal kot zelo koristen, saj je v nekaterih primerih pomagal olajšati krče, saj je sprostil mišice maternice, sproščal endorfine in povečeval prag bolečine.

V študiji, ki jo je leta 2002 opravila skupina strokovnjakov z ameriške Univerze Yale, so odkrili povezavo med seksom med menstruacijo in zmanjšanim tveganjem za endometriozo, boleznijo, ki jo povezujejo z menstruacijo, pri kateri se tkivo, podobno maternični podlogi, zbira v drugih delih telesa in se ne more izločiti skozi normalno menstruacijo.

Menstrualne skodelice

Za pare, ki jih ne skrbi prisotnost krvi v njihovi seksualni igri, se seks med menstruacijo ne razlikuje veliko od siceršnjega. Kri pravzaprav uporabijo kot dodaten lubrikant, kar poveča užitek pri obeh partnerjih. Če se želite izogniti madežem na oblekah ali rjuhah, lahko uporabite brisačo ali razmislite o seksu pod prho.

Tudi za pare, ki se pri seksu med menstruacijo želijo izogniti menstrualni krvi, obstaja nekaj možnosti, vendar so na voljo predvsem v ZDA. Zadnja domislica so menstrualne skodelice in diafragme, oblikovane tako, da zajemajo kri znotraj vagine. The Keeper in Diva Cup sta menstrualni skodelici za večkratno uporabo, izdelani iz medicinsko varne gume ali silikona, ki jo namestimo v vagino in ju je treba izprazniti le od dva- do trikrat na dan. Pari se s tem izognejo izpostavljenosti menstrualne krvi zraku, s čimer preprečijo njeno razpadanje in zmanjšajo neprijeten vonj, ki ga pogosto povezujemo z menstruacijo.

Strokovnjaki ne priporočajo uporabe tamponov med seksom, ki vključuje prodiranje v nožnico.

Menstruacijo imata oba

Menstruacija se, tako kot vsaka druga reproduktivna seksualna funkcija, dogaja obema spolnima partnerjema. Čeprav je moški nimajo, je menstruacija sestavni del njihovega življenja, če seveda seksajo z žensko. Dobra komunikacija lahko partnerja zbliža skozi boljše razumevanje njunih teles, telesnega in čustvenega odzivanja ter seksualnih nagnjenj. Lahko jima tudi odpre pot za odkrivanje novih tehnik pri ljubljenju.

Previdno z novostmi

S pojavom različic oralne kontracepcije, je ženskam na voljo vse več načinov, s katerimi lahko vplivajo na svoj menstrualni ciklus, s čimer skrajšajo oziroma skoraj odpravijo čas, ki ga preživijo z menstruacijo.

Sesonale je nova oblika podaljšanega ciklusa oralne kontracepcije, ki zmanjša število ciklusov s trinajst na približno štiri na leto. Hormonske injekcije, ki jih v Ameriki prodajajo pod imenom Depo Provera, je druga oblika kontracepcije, ki lahko sčasoma zmanjša menstrualni ciklus. Menstrualnih ciklusov je čedalje manj in po letih uporabe popolnoma prenehajo. Hormonske injekcije pogosto povezujejo s stranskimi učinki, kot so glavoboli, živčnost, razdražljivost, spreminjanje razpoloženja, napihovanje, oblivanje, zmanjšano zanimanje za spolnost, napetost v prsih, akne, izguba las in bolečine v hrbtu.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Joj, ta beli tok

13 junija, 2012 0