Thursday, July 18, 2024

Čevlji z visoko peto naj svojo pravo namembnost pokažejo ob posebnih priložnostih in naj ne postanejo obuvalo za šoping, delo, ali zgolj čevlji za sprehod po mestu, piše DailyMail.


Strokovnjaki so vse bolj zaskrbljeni nad dolgoročnimi posledicami, ki jih čevlji z visoko peto puščajo na zdravju žensk. Najnovejša raziskava je pokazala, da vsaka deseta Evropejka, vsaj trikrat tedensko svoje aktivnosti opravlja z visokimi petami.

Največje tveganje predstavlja kronična otrplost nožnih prstov in trajne poškodbe tetiv. Višje so pete, hujše so posledice, trdijo strokovnjaki. Čevlje s visokimi petami ne škodujejo samo stopalom, ampak tudi kolenom, križu in živčevju v hrbtenici, ki so pod nenehnim pritiskom. Z visokimi petami lahko nepopravljivo poškodujete Ahilovo tetivo.

V čevljih z visoko peto so prsti na nogah zviti pod določenim kotom, kar povzroča deformacije kot je kostna izrastlina na nožnem palcu. Ženske, ki se navadijo visokih pet, čez nekoliko časa ne morejo nositi čevljev z ravnim podplatom, ker se noge ne zmorejo vrniti v naravni položaj.

Številne ženske drago plačajo trimčkanje v seksi čeveljcih. Starostna meja nakupa prvih čevljev z visoko peto se vsako leto niža, zato bi znale biti težave v prihodnosti še večje.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

S slabo ustno higieno tvegamo infarkt

13 junija, 2012 0