Tuesday, May 28, 2024

Vsakdo med nami ima vsaj v nekem delu življenja probleme s seksualno samozavestjo. Ti se lahko začno že v najstniških letih, ko so na vrsti prvi zmenki in tekmovalnost med sovrstniki in sovrstnicami za pridobivanje pozornosti in naklonjenosti nasprotnega spola. Tekom življenja na sebi skoraj praviloma odkrivamo stvari, ki bi jih želeli spremeniti in za katere smo prepričani, da bi spremenjene pritegnile potencialne partnerje. Sprememb si seveda vedno ne moremo privoščiti – in zaradi tega življenja ne smemo postaviti na stranski tir ter stoično čakati, da nas »tisto pravo« doleti kar samo od sebe. Za to se moramo potruditi: takšni, kakršni smo. Dovolj je že, da spremenimo odnos do sebe, do partnerske zveze, do seksualnosti in do življenja nasploh. Našteto je namreč med seboj neločljivo povezano.
 


Seksualnost: Več kot le potenje med rjuhami


Uživanje v seksu je ena najlepših stvari, s katerimi nas je obdarila narava. Vendar pa je te užitke zaradi različnih negativnih predstav in predsodkov, ki nas spremljajo v vsakodnevnem življenju, težko doseči. Nekateri ljudje so denimo vzgojeni v prepričanju, da je spolnost nekaj napačnega, da je uživanje v njej pokvarjeno ali pa da je namenjena zgolj reprodukciji človeške vrste. Spet drugi ljudje ob besedi »seksualnost« in »seksualen« pomislijo zgolj in izključno na seks. Vendar pa je seksualnost širši pojem od samega spolnega odnosa; to, da smo seksualna bitja, pomeni več kot le goli seks. Naša seksualnost je nenehen tok (samo)razkrivanja tega, kar smo kot moški in ženske. Zadeva to, kako se počutimo sami s seboj kot tudi naša seksualna prepričanja in vedenje, naše vrednote in čustva ter to, kako in kje izražamo prirojeno surovo seksualno energijo: ritmični tok, ki preveva naše telo ter v nas spodbuja pričakovanje in čutenje. Seksualna energija poleg same seksualnosti obsega kreativnost, družabnost in čustveno življenje. Je globok in zdravilen vir užitka in zadovoljstva, center, iz katerega rastemo in se razvijamo: ne le seksualno, ampak tudi osebnostno, ter na tej poti gradimo samozavest. Ta pa nima prav nič opraviti z zunanjim videzom: samozavest prihaja od znotraj! Samozavesten človek se ne obremenjuje s tem, kaj o njem mislijo drugi, in se zaveda, da lahko le on določi, kaj je zanj prav v smislu videza, sloga, osebnosti. Da smo notranje samozavestni lahko rečemo, ko ne pustimo več, da nas drugi ljudje ocenjujejo po svojih merilih, ko premagamo nizko samospoštovanje in se začnemo bolje počutiti kot seksualna bitja.
 

Kaj je torej seksualna zavest?


Seksualna samozavest je osnova našega vstopanja v odnose s potencialnimi partnerji ter narekuje to, koga privlačimo, kaj bomo poskušali in koga ali česa se bomo izogibali. Naš nivo seksualne samozavesti vpliva tudi na to, kar mislimo, čutimo, rečemo ali storimo ter vpliva na vse in vsakogar, s komer pridemo v stik. Vpliva na našo govorico telesa ter posredno na naše krmarjenje skozi življenje. S pravo mero seksualne samozavesti lahko bolj uporabno usmerjate svoje seksualne potrebe, energijo in aktivnosti ter postanete magnet za potencialne partnerje, saj vas pri njihovem iskanju – ali odzivanju na njihove pobude – ne ovirajo predsodki, stereotipi, negotovost, jeza, čustvene razjede, boleči spomini, strah pred zavrnitvijo itd.

Če smo prej zapisali, da samozavest prihaja od znotraj, lahko enako zapišemo tudi za seksualno samozavest: to je nekaj, kar čutimo v sebi, vendar izražamo tudi navzven. Seksualna samozavest zadeva naše vrednote in čustva ter to, kako čutimo sami o sebi, kot tudi naše seksualno vedenje, komu smo privlačni, kako izražamo, kanaliziramo in osredotočamo našo seksualno energijo ter to povezujemo s svojo samopodobo. Večina seksualne samozavesti namreč izhaja prav iz pozitivne samopodobe.

Za seksualno samozavestnega človeka velja, da je (relativno) zadovoljen s seboj (videzom, vedenjem, pristopom do potencialnih partnerjev, izkoriščanjem seksualne energije), da je zmožen natančno definirati, kaj mu je všeč, ter to tudi izraziti. Raziskuje svoje telo, da bi ugotovil, kaj mu godi, kaj hoče in kaj je potrebno, da bi se dobro počutil in bil zaradi tega bolj samozavesten. Seksualno samozavesten človek je dosegel tisti nivo psihoseksualnega razvoja, na katerem se čuti želenega in samozavestnega, ko se zaveda, da je enkratno bitje in se kot tako brezpogojno ponuja ali odziva partnerju.
 

Ne sprašujte se, ali ste seksi – zavedajte se, da ste


Seksualno nesamozavestne ljudi – tako kot seksualno samozavestne – drugi preprosto začutijo. Lahko počnete vse prav: izboljšate zunanji videz, se naučite komunikacijskih spretnosti in naštudirate glavne trike uspešnih zmenkov, lahko se iz hladnega opazovalca spremenite v najbolj romantično bitje na svetu – a če vam manjka seksualne samozavesti, bodo drugi to opazili – sploh pa tisti, ki jih želite osvojiti. Nekaj na vas bo sporočalo, da ste nič drugega kot zapravljanje časa oziroma da se lahko vaše lastnosti uporabi v prijateljske, ne pa ljubezenske namene. Moški in ženske z nizko seksualno samozavestjo lahko odvrnejo nasprotni spol s svojim značilnim obrambnim mehanizmom – in, seveda, obratno: večja ko je vaša seksualna samozavest, močnejša je vaša seksualna »avra«. Seksualno samozavestnim ljudem si ni treba nenehno prizadevati za to, da bi bili seksi, saj to preprosto so in kot takšni nase vežejo potencialne partnerje. So seksualno bolj aktivni in se pri seksu bolj zabavajo. To seveda ne pomeni, da na račun kvantitete trpi kvaliteta. To, kar seksualno samozavestnega človeka loči od drugih, je sproščenost. Stvari izkuša v celoti in se ne obremenjuje z zavrnitvijo ali neuspehom. Lažje uporablja svoje telo kot posrednika idej, čustev, seksualnega zanimanja in želje. Lažje ugotovi, kaj hoče od življenja, in to tudi dosega. Ve, kaj hoče in kako to dobiti. Brez zadržkov je pobudnik seksa, partnerju zaupa svoje želje in potrebe. Ljubi seks, do katerega in v katerem nima zadržkov, in je zmožen seksualno zadovoljiti svojega partnerja, saj ve, da ima seksualno »vrednost«, ki jo bo partner cenil. Intenzivnost erotičnih občutkov, fantazij in impulzov seksualno samozavestnega človeka iz njegovega partnerja izvleče najboljše. Oba se zato počutita bolj močna, polna energije.

Seksualna samozavest je torej – ne glede na to, ali ste lepi, pametni, prijetni, bogati, stari, mladi – neizogibna socialna spretnost, ki se je morate naučiti. V prvi vrsti pa se morate zavedati, da je potrebna sprememba odnosa: odnosa do samega sebe! Prvi korak pri tem je zavedanje, da se imate res radi in da verjamete, da si zaslužite užitek. Z drugimi besedami: ne sprašujte se, ali ste seksi, ampak se zavedajte, da ste. In se na to nenehno opominjajte.
 

Kako do nje?


Graditev seksualne samozavesti je v celoti odvisna od vas. Najprej pa se morate zavedati, da niste edini s tem problemom, in biti odprti do njegovega reševanja. Ocenite situacijo in bodite odkriti do sebe – a vendar: naj vas ugotovitve ne obremenjujejo, saj boste tako le še bolj tesnobni.

Ključna pri odpiranju vaše seksualne samozavesti je samopercepcija. Lepota je v očeh opazovalca – preden pričakujete, da vas bodo drugi videli lepe, se morate takšne videti sami. O svojem telesu morate imeti dobro mnenje, pa čeprav je telesna samopodoba mnogo manj pomembna kot to, da ste v splošnem zadovoljni s sabo in s svojim življenjem. S tem, ko zavestno usmerjate misli v pozitivno stran, povečujete stopnjo samozavesti. Dopovedujte si, da ste lepi in privlačni. Osredotočite pa se seveda tudi na govorico telesa, ki ima v komuniciranju mnogo večji pomen od besed. Če boste izražali zavedanje, da ste privlačni, boste za potencialne partnerje tudi v resnici privlačni – ne glede na to, koliko v resnici dosegate »lepotne standarde«, ki vam jih dnevno predpisujejo oglasi. Kako vstopite v prostor, kako vzdržujete očesni stik, kako se oblačite, koliko časa se primerjate z drugimi »tekmeci« – vse to vpliva na seksualno avro, ki jo izžarevate.

Bodite zadovoljni s sabo in svojim telesom. Če sodite med tiste ljudi, ki goli ne prenesejo pogleda v ogledalo, se tega postopno navadite. Imejte se radi. Če je potrebno, vadite: ves čas si ponavljajte, da ste si všeč, da ste privlačni. Najbolj seksi ljudje so tisti, ki so zadovoljni sami s sabo, ki uživajo v seksu in vedo, kaj hočejo – ne glede na to, ali so debeli ali suhi. Partner, ki ceni izkušnje in uživa vsak trenutek intime, je mnogo bolj zanimiv in zabaven kot nekdo s postavo manekena ali manekenke, ki je obremenjen s tem, kako zgleda v določenem položaju v postelji. Nasploh velja, da se nehajte primerjati z modeli na naslovnicah revij ali starletami na rdeči preprogi. Ti ljudje – tako kot njihova telesa in obrazi – so izjema, ne pravilo. Seveda pa to ne pomeni, da lahko po svetu hodite zanemarjeni: oblačite se privlačno, predvsem zase in potem za druge. Zakaj bi čakali na posebne priložnosti ter dneve preživljali v razvlečenih majicah in hlačah? Zavrzite vse obleke, ki vam dajejo občutek, da ste stari, debeli ali neprivlačni in jih ne nosite niti doma. Kupite si seksi spodnje perilo, ki naj postane sestavni del vaše vsakodnevne garderobe. Zaradi seksi skrivnost pod vašo obleko se boste tako tudi počutile.

To, da razmišljate seksi, je zelo pomembno. Vam je partner povedal, da ste v postelji odlični prav v določeni pozi? Morda veste, da ste posebej dobri z rokami? Da ste seksi, kadar nosite visoke pete? Osredotočite se na to, kar vam daje dober občutek in kar veste, da je všeč vašemu partnerju, ter se na to, kar je pozitivnega, redno opominjajte. Moške mnogo bolj vzburjajo ženske, ki niso zavrte glede svoje seksualnosti, kot tiste, ki jih je sram pokazati svoje telo. Postavite se v njegove čevlje: če mislite, da ste seksi, se boste seksi tudi počutile.

Ko se boste naslednjič počutili slabo, storite nekaj pozitivnega zase. Pojdite na sprehod, preberite knjigo, pokličite prijatelja. S tem, ko se izognete slabi izbiri in zavestno gradite na novi, okrepite nadzor nad sabo. To pa gradi tudi samozavest. Zato tudi odmislite negativna vedenja in odzive, ki jih potegnete na dan, kadar se slabo počutite v svoji koži. Ali v takšnih primerih posegate po hrani? Sedite pred televizijo z vrečko čipsa ali skledo sladoleda? Uprite se temu. Znebite se tudi negativnih seksualnih sporočil in jih nadomestite s pozitivnimi. Se vam zdi neka revija neprimerna? Ne berite je. Vam partner daje občutek manjvrednosti? Pogovorite se z njim in če ne zaleže, ga pustite. Moški, ki mu je res mar za vas, namreč z vami in o vas nikoli ne bi govoril zaničujoče. Življenje je prekratko, pojdite dalje – in se ukvarjajte sami s seboj.

Pa še nekaj gole tehnike:    

  • masturbirajte, saj boste tako bolje spoznali svoje telo ter to, kako deluje in se odziva,
  • telovadite, saj vam bo natrenirano telo dvignilo samozavest tudi v postelji,
  • smejte se, saj nič ne kaže samozavesti bolj kot seksi »pridi sem« nasmeh,
  • berite erotične knjige in seksualne priročnike ter bodite pripravljeni preizkusiti nove tehnike in položaje,
  • počnite tisto, kar vas »muči«. To, da se denimo izogibate oralnega seksa, ker se bojite, da pri tem ne boste dobri, ne bo odpravilo problema: Prosite partnerja, naj vas vodi in s časom boste postali boljši.


Predvsem pa: zavzemite pozitiven odnos do življenja. Vse je možno!
 

Penis: Prvi dvigovalec moške samozavesti


Penis je za vsakega moškega zelo čustvena zadeva. Predvsem njegova velikost in funkcionalnost. Je sestavni del moške (samo)podobe ter v veliki meri vpliva na njegovo seksualno samozavest in samospoštovanje. Vsakršen strah, da je velikost penisa neprimerna ali ne funkcionira tako kot bi moral, ima lahko negativne vplive na podobo o lastni moškosti.

Kategorija:   Nasveti
Naslednji prispevek

Poiščite vročo točko v njenem mednožju

13 junija, 2012 0