Monday, July 15, 2024

Nosečnost ni bolezen in ne zahteva popolnega mirovanja. Koliko pa so nosečnice sploh lahko aktivne? Kje je meja?


Če je ženska pred zanositvijo redno telovadila ali zgolj tekla, lahko to počne še naprej. Seveda je prej nujen posvet z zdravnikom, ki bo spremljal njeno zdravje in nosečnost. Tek se mora prilagoditi fizični pripravljenosti in zdravstvenemu stanju.

Če tečete noseči, morate prilagoditi tempo teka, ki naj bo počasnejši, razdalje pa krajše. Tečete lahko samo, če se ob tem dobro počutite. Nikakor ne smete izgoreti, se preveč zadihati ali teči tako dolgo, da bi ostali brez sape. Vedno morate imeti v mislih, da vaše telo kisika ne sme porabljati zgolj za vas, ampak da se mora usmeriti tudi k otroku, ki ga nosite pod srcem.

V času nosečnosti morate paziti na hidracijo bolj, kot sicer. Poskrbite za dovolj vnešene tekočine tudi, če niste športno aktivni. Če boste dehidrirali, bo to zmanjšalo dotok krvi v maternico in s tem prehitre popadke.

Pred tekom se primerno oblecite: vzemite udoben športen modrček, športna oblačila, ki vpijajo ter dobro obutev. Nikoli ne tecite predaleč, najbolje, da je vedno nekdo ob vas, ki teče z vami. Seveda se odsvetuje tudi tek v hrib in tek na trdih površinah.

Najbolje je, da namesto teka izberete le hitro hojo. Če želite kot nosečnica biti fizično aktivna, pa lahko vedno obiščete vodene vadbe, prilagojene za nosečnice.

Kategorija:   Aktivna nosečnica