Monday, June 17, 2024

Šentjanževka se uporablja za zdravljenje blage do zmerne depresije, pomaga pri lajšanju predmenstrualnega simptoma in tesnobe.


Natančne etiologije delovanja šentjanževke ne poznamo, vendar kljub temu vemo, da rastlina vsebuje številne kemične snovi npr. hipericin, ki povzroča spremembe v delovanju možganov. Spremembe v glavnem vplivajo na razpoloženje in dobro počutje.

Šentjanževka v nekoliko blažji obliki deluje povsem na enak način kot antidepresivi – fluoksetin, prozac…

Šentjanževka v nosečnosti

Zaradi povsem jasnih razlogov, raziskave o delovanju šentjanževke v nosečnosti ni. Prav zaradi negotovosti se uradno uživanje šentjanževke v prvih treh mesecih pred spočetjem in v nosečnosti ne priporoča. Tudi v kolikor vam je zdravnik prepovedal jemanje antidepresivov v nosečnosti, jih ne smete nadomestiti z uživanjem šentjanževke in njenih pripravkov.

V kolikor ste redno jemale šentjanževko, v času nosečnosti pa ste s terapijo prenehale, se lahko pojavijo negativni stranski učinki.

Dojenje in šentjanževka

Najvarneje je, da tudi v času dojenja pozabite na njeno uživanje. Kljub temu pa lahko potrdimo, da zgolj majhen odstotek snovi penetrira v materino mleko, sestavine pa ne vplivajo na otrokovo telesno težo. Za natančnejša navodila pa bodo potrebne dodatne raziskave.

Zakaj zdravnik ne more predpisati zdravila narejena na osnovi šentjanževke?

Nacionalni inštitut za zdravje šentjanževke ne priporoča za zdravljenje depresije:

·         Delovanje tablet je nepredvidljivo

·         Šentjanževka deluje na delovanje drugih zdravil

Šentjanževka vsebuje ogromno aktivnih sestavin. Kako delujejo pa je odvisno kako in kdaj je bila natrgana, posušena in shranjena. Število aktivnih sestavni se tako zelo spreminja, celo v različnih serijah iste letine.

Šentjanževka interaktivno vpliva na delovanje drugih zdravil:

 •         Antikoagulante, vključno z aspirinom – zdravila za preprečevanje strjevanja krvi
 •         Antikonvulzive – zdravila za zdravljenje epilepsije
 •         Na vsa zdravila, ki jih uživajo HIV – pozitivni bolniki

V kolikor se po porodu odločite za hormonsko obliko kontracepcije je najbolje, da jo ne kombinirate s šentjanževko, ki vpliva na delovanje hormonskih tablet.

Ali ima stranske učinke?

Šentjanževka ima veliko potencialnih stranskih učinkov:

 •          Tesnoba in napadi panike
 •          Slabost in bruhanje
 •          Visok krvni tlak
 •          Motnje spanja
 •          Zaprtje in/ali driska
 •          Suha usta
 •          Glavobol
 •          Omotica
 •          Izpadanje las

Nekateri stranski učinki so podobni simptomom, ki se z njo zdravijo. Stranski učinki so odvisni od individualnega odziva na zdravilo, ter njegovega odmerka.

Šentjanževka je tudi fotosenzitivna rastlina, kar pomeni, da povečuje občutljivost kože na sončne žarke, je pa odlična za lajšanje simptomov sončnih opeklin. Ena izmed raziskav je celo pokazala korelacijo med šentjanževko in razvojem sive mrene.

Samo uživanje šentjanževke niti ni tako hud problem, težava nastane ob vzporednem jemanju z drugimi živili in zdravili. Nekatera živila in zdravila vsebujejo kemikalije, ki lahko reagirajo s hipericinom, ter vodijo v hipertenzijo in slabost.

V kolikor se v nosečnosti srečujete z depresijo, potem se proti njej ne borite sami. Pogovorite se z vašim družinskim zdravnikom ali ginekologom. 

Naslednji prispevek

Sladkorna bolnica in nosečnost

5 decembra, 2014 0