Tuesday, April 23, 2024

Sepsa je težko zdravstveno stanje povzročeno s sistemskim vnetnim odgovorom telesa na okužbo povzročeno z bakterijami ali glivicami, ki se lahko razvije tudi pri nekaterih nosečnicah. Okužba lahko povzroči zastrupitev krvi, ki je lahko usodna. Za posledicami sepse na svetu še vedno umre več žensk, kot za posledicami obolenja za rakom na dojki in pljučih, ter srčno kapjo skupaj.


Sepsa ja dokaj pogosta pri ženskah, ki živijo v državah tretjega sveta, nekaj primerov sepse v nosečnosti pa beležimo tudi v Evropski uniji. Sredi devetdesetih let je bila sepsa v evropskih državah odgovorna za 7,6% smrti v nosečnosti, raziskave iz leta 2005 pa kažejo, da sepsa zaradi vse boljše zdravstvene nege v nosečnosti in vse bolj ozaveščenih nosečnicah, ter boljši zdravstveni oskrbi v primeru okužbe, ni več tako pogosta.

Sepsa je težko zdravstveno stanje povzročeno s sistemskim vnetnim odgovorom telesa na okužbo povzročeno z bakterijami ali glivicami. Zastrupitev lahko nastane kot posledica okužbe ali poškodbe. Sepsa še vedno ubije milijone ljudi, za preživetje pa sta potrebna hitra diagnoza in učinkovito zdravljenje. V svetovnem merilu kar tretjina obolelih ljudi za posledicami sepse tudi umre. Številnim preživelim pa sepsa povzroči disfunkcijo organov in/ali amputacijo udov.

Zakaj se sepsa pojavi tudi v nosečnosti?

Sepsa se pri nosečih ženskah lahko razvije zaradi številnih zapletov, bolezni ali postopkov. Pa nekaj najpogostejših tudi izluščimo:

Splav: Okužba ali tveganje po splavu. Vsaka ženska, ki je imela spontan ali umetni splav je bolj dovzetna za okužbo z nevarnimi bakterijami in glivami. Takoj po prvih znakih infekcije je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Zdravniško pomoč poiščite v naslednjih primerih: trajne ali hujše bolečine, obarvan vaginalni izcedek neprijetnega vonja, bolečine v trebuhu, visoka telesna temperatura, utrujenost, slabo počutje.

Carski rez: operativni posegi spadajo v višjo skupino infekcijskega tveganja, carski rez ni izjema. Carski rez je abdominalna operacija z vsemi povezanimi tveganji. Po carskem rezu je hospitalizacija v porodnišnici nekoliko daljša, tako da ste vseskozi pod budnim očesom strokovnega osebja.

Distocijski, dolg vaginalni ali operativni porod (carski rez): nenavadno dolg distocijski porod stresno vpliva na telo in organizem.

Okužbe med vaginalnim porodom: v razvitem svetu, so zaradi odlične zdravstvene podpore okužbe, ki bi lahko povzročile sepso zelo, zelo redke. V državah v razvoju pa lahko okužbe med vaginalnim porodom privedejo tudi do sepse.

 

Naslednji prispevek

Metode za preprečevanje prezgodnjega poroda

26 aprila, 2013 0