Monday, June 17, 2024

Avtorji še posebej pozivajo zdravstvene zavarovalnice na razširitev polic za umetno oploditev. Visoke cene IVF postopka so razlog, da pari želijo embriotransfer večjega števila zarodkov, ter tako povečajo verjetnost za uspešno nosečnost.


»Nezmožnost finančnega kritja teh uslug, privede do višjega števila večplodnih nosečnosti, ter povzroča škodo tudi pri samih pacientkah,« je dejal Pasquale Patrizio, profesor na Oddelku za porodništvo, ginekologijo in reproduktivno znanost na Yale School of Medicine, eden izmed sodelujočih pri konsenzu.

Strokovnjaki verjamejo, da bo boljša komunikacija med zdravniki in pacienti jamčila popolne informacije povezane s tveganji večplodne nosečnosti. Večplodne nosečnosti so povezane z višjim tveganjem prezgodnjega poroda, ki je dejavnik pogostejših nevroloških in respiratornih težav, kot tudi neonatalne smrtnosti. Za vse omenjeno ameriški zdravstveni sistem namenja okoli 26 milijard dolarjev na leto.

»Boljša informacija pacientov o tveganjih večplodne nosečnosti, ter postopek razbremenjen finančnih pritiskov, kažejo na večjo verjetnost izbire prenosa samo enega zametka v enem postopku,« je dejal Patrizio.

Priporočila delovne skupine:

·         Razširjene police zdravstvenega zavarovanja in finančno pokrivanje stroškov zdravljenja neplodnosti

·         Sprememba definicije IVF cikla, tako da se izenači postopek pri katerem se preneseta dva embria v dveh zaporednih postopkih, pri katerem se prenese samo po en embrio. Sprememba se mora nanašati na izračun uspešnosti samega postopka in določanje nadomestila iz zavarovanja.

·         Omogočiti zamenjavo klinike, zdravstvenega zavarovanja in spremembo državne politike, ki bi pacientkam omogočile možnost boljše izbire protokola nižjega tveganja.

·         Spremembe zavarovalne police, ki bi zmanjšala število ciklov kontrolirane stimulacije jajčnikov potrebnih pred odobritvijo IVF postopka

·         Vlaganje v raziskave, ki bodo izboljšale zdravljenje neplodnosti

·         Izboljšati komunikacijo med zdravnikom in pari v postopkih zdravljenja neplodnosti v smislu obrazložitve vseh tveganj večplodnih nosečnosti

 

Naslednji prispevek

Predimplantacijska genetska diagnostika

24 julija, 2014 0