Monday, May 27, 2024

Kožni rak je ena od najpogostejših oblik raka. V Ameriki vsak 55 državljan zboli za najbolj smrtonosno obliko kožnega raka, melanomom. Preteklo leto je v ZDA za posledicami melanoma umrlo več kot 8000 oseb. Pomembno je poudariti, da je nastanek melanoma, že nekaj desetletji v značilnem porastu. Število novo odkritih bolnikov, se v večini evropskih držav podvoji vsakih 7 do 10 let.
 


Preberite si šest običajnih mitov o kožnemu raku:

 

Vsi imamo radi sončne dneve, ali se zavedate koliko škode lahko povzročijo sončni žarki? Vsak zase misli, da ni v nevarnosti, vendar temu ni tako, kar nas pripelje do prvega mita: samo ljudje svetlejše polti lahko zbolijo za kožnim rakom.

»Mogoče se res pri ljudeh temnejše polti redkeje diagnosticira rak na koži, vendar so bolj izpostavljeni nastanku kožnega raka za nohti in na podplatih,« opozarja dr. Michelle Pelle, dermatologinja na Scripps Mercy Hospital v San Diegu.
 

Drugi mit: samo opekline povzročijo nastanek kožnega raka

 

»Pordečeli ten kože ni nujno tudi povzročitelj raka. DNK kože se poškoduje vsakič, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom, ne glede na rezultat sončnih žarkov na naši koži,« trdi dr. Pelle.
 

Tretji mit: Kaj je z lipstickom za ustnice?

Zadnja raziskava je pokazala, da lipstickov sijaj pravzaprav privlači UV žarke in poveča tveganje za nastanek kožnega raka.
 

Četrti mit: solarij je varnejši

 

Solariji niso varni!!! Dvajset minut v solariju je enako štiriurnemu izpostavljanju sončnim žarkom!!!
 

Peti mit: obleka ščiti pred sončnimi žarki

 

»Majica s kratkimi rokavi ima zaščitni faktor med 6 in 8,« je dejala dr. Dennis L. Rousseau, onkologinja-kirurginja na Florida Hospital cancer institute v Orlandu. »S kremo z zaščitnim faktorjem se morate namazati tudi pod obleko. Uporabite dovolj kreme. Za celo telo boste potrebovali količino enega kozarčka. Ustnice namažite z nečim, kar ne oddaja sijaja, oblecite se in vsak mesec preventivno pregledujte svojo kožo, da boste pravočasno odkrili morebitne sumljive madeže.«

»Večina normalnih madežev je enobarvnih, so jasno začrtani in so manjši od 6 mm,« pojasnjuje dr. Rousseau.
 

Šesti, zadnji mit: kožni rak se deduje


Kožni rak ni zapisan v genih! Raziskovalci so dokazali, da ima genetsko podlago manj kot 10% melanomov. Večino melanomov torej preprečimo z izogibanjem pred sončnimi žarki.

Nedavna raziskava je pokazala, da ženske s pomanjkanjem vitamina D, tvegajo raka na dojkah. Čeprav je za vsebnost vitamina D v telesu pomembno izpostavljanje sončnim žarkom, strokovnjaki poudarjajo, da ga lahko nadomestite s primerno zdravo prehrano, kar je občutno varnejše.
 

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Zlata pravila za ohranitev čustvenega zdravja

13 junija, 2012 0