Friday, December 8, 2023

Glavna sestavina vsakega cepiva je virus, bakterija ali toksin proti katerem vakcina deluje, vendar je potrebno za varnost, učinkovitost in dolgoživost dodati še številne druge pomembne sestavine.


Mrtva ali živa cepiva

Cepiva vsebujejo mrtve (inaktivirano cepivo) ali žive (antigensko cepivo) mikroorganizme ali toksine (toksoidno cepivo) , ki povzročajo bolezen. Mrtva cepiva vsebujejo s kemikalijami (formaldehid) ali termično obdelavo uničene virulentne mikroorganizme. Primeri: cepivo proti gripi, oslovskemu kašlju in otroški paralizi.

Živa cepiva vsebujejo oslabljeno živo obliko naravnega virusa ali bakterije. Primeri: tuberkuloza, MMR (mumps, ošpice, rdečke).

Obe vrsti stimulirata imunski sistem, da pravočasno ustvari odgovor na napad ‘tujka’. Imunski sistem tako ustvari protitelesa, ki najpogosteje zagotovijo vseživljenjsko imunost.

Mrtva cepiva ustvarjajo šibkejši imunski odziv, tako da pogosto zahtevajo več odmerkov.

Živo srebro – tiomersal

Razjasnimo že na začetku: tiomersal ni več sestavina nobenega cepiva, ki ga v programu cepljenja prejmejo dojenčki in malčki.

Tiomersal je z majhnim odmerkom živega srebra obogaten konzervans. Uporablja se ga predvsem za preprečevanje nenadzorovane replikacije bakterij v samem cepivu.

Visoki odmerki živega srebra lahko poškodujejo predvsem možgane, prizadenejo pa tudi ostale organe. Škodljivih učinkov povezanih s tako majhno količino tiomersala niso znani. V preteklosti so bili pomisleki naravnani predvsem v smer, da tiomersal povzroča avtizem, vendar znanstvenih dokazov ni. Kljub zamenjavi konzervansa v otroških cepivih, število avtističnih otrok v  razvitem svetu še vedno raste. Izjavo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) si lahko preberete tukaj.

Pomožna sredstva

Adjuvanti ali pomožna sredstva v cepivih krepijo odziv, učinkovitost in dolgotrajnost imunskega sistema. Pomožna sredstva omogočajo zmanjšanje količine antigena v cepivu.

Količina pomožnega sredstva v cepivu je zelo majhna in obenem varna, čeprav se povezuje z oteklino in rdečico na mestu injiciranja. Večina mrtvih cepiv vsebuje zelo majhno količino na aluminiju osnovanega pomožnega sredstva. Kljub temu, da je v večjih količinah aluminij strupen, tako nizke vrednosti v cepivu človeškemu organizmu niso nevarne.

Želatina

Želatina, s poreklom iz prašičev, se v nekaterih cepivih uporablja kot stabilizator cepiva. Stabilizatorji ščitijo pred zunanjimi vplivi toplote ali zmrzaljo, pomagajo tudi podaljšati rok trajanja cepiva.

Edina cepiva, ki vsebujeta želatino sta cepivo MMR in otroško nosno razpršilo proti gripi.

Poznamo zelo majhno število alergijskih reakcij na cepiva z želatino, v kolikor je otrok alergičen na svinjsko meso ali maščobo, pred cepljenjem o tem obvestite zdravnika. Strokovnjaki, kot tudi nekatere verske avtoritete, pravijo, da uporaba želatine v cepivih ne krši nobenih verskih pravil (muslimani, judje).

Humani serumski albumin

Humani serumski albumin je ena izmed skupin globularnih nevtralnih vodotopnih humanih beljakovin. Beljakovino iz človeške krvi uporabljamo za stabilizacijo in ohranjanje kakovosti cepiva.

Poreklo seruma prihaja iz krvodajalcev, tako da so vsa tveganja za prenos bolezni odpravljena. Humani serumski albumin se kot stabilizator nahaja v MMR cepivu.

Jajca

Jajčne beljakovine vsebujeta dva cepiva: MMR in cepivo proti gripi. Cepivo proti gripi raste v jajčnem beljaku in lahko sproži alergijsko reakcijo na jajčne beljakovine. O alergiji pred samim cepljenjem opozorite zdravnika, ki bo poskrbel za alternativo.

Cepivo MMR pa se razvija v piščančjih zarodkih in v nasprotju s cepivom proti gripi, ne sproža alergijske reakcije na jajčne beljakovine. Otroci in odrasli s hudo obliko alergije povsem varno prejmejo MMR cepivo.

Formaldehid

Formaldehid je znana organska kemijska v vodi topna spojina. Je brezbarven plin značilnega ostrega vonja. Včasih se je kot tekočina (formalin) uporabljal pri strojenju kož, ali balzamiranju. V farmaciji se uporablja pri procesu proizvodnje mrtvih cepiv. Z njim onesposobimo bakterije ali viruse, torej se ga v razredčeni obliki v proizvodnem procesu uporablja že zelo zgodaj. Kljub temu je možno, da njegove sledi ostanejo v samem cepivu.

Formaldehid je v višjih odmerkih in koncentracijah zelo strupen, pri neznatni količini, ki se uporablja pri izdelavi cepiv pa ne obstaja nobenih zdravstvenih pomislekov.

Formaldehid je naravno prisoten tudi v našem krvnem obtoku. Pomaga pri presnovi , prisotna koncentracija pa je nekajkrat višja kot v cepivih.

Antibiotiki

Nekaterim cepivom se za preprečevanje rasti bakterij med samo proizvodnjo in shranjevanjem cepiva dodajo antibiotiki. V končnem cepivu, se odstotek meri v promilih.

Antibiotiki so povezani z alergijskimi reakcijami na penicilin, ki pa se pri proizvodnji cepiv običajno ne uporablja. Cepivo MMR vsebuje antibiotik neomicin, ki potencialno lahko sproži alergijo. Pred injiciranjem se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako ugotoviti kaj je v posameznem cepivu?

Popoln seznam sestavin prisotnih v zdravilu so navedeni v deklaraciji in navodilih za uporabo cepiva.

V povzetku glavnih značilnosti cepiva (SPC) pa so vključene vse sestavine uporabljene pri izdelavi cepiva. Mnoge od njih so potrebne zgolj za proizvodni proces in se kasneje odstranijo. Prisotnost teh pomožnih sestavin je v končnem cepivu praktično nična.

Foto: www.flickr.com

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Estrogeni in alergijske reakcije

8 januarja, 2015 0