Thursday, May 30, 2024

•    intenziteta in razširjenost gripe je v zahodnoevropskih državah dosegla vrh in ponekod že upada (npr. Združeno kraljestvo), zmerno povečanje kroženja gripe v osrednji Evropi,
•    v EU prevladuje virus influence A (H1N1) 2009 (približno 70-80 %) in virus influence B (20-30 %), virološke značilnosti pandemskega virusa ostajajo enake,
•    Slovenija se približuje vrhu sezone gripe, enako kot v EU prevladuje virus influence A (H1N1) 2009,
•    potek okužbe z virusom influence A ostaja enak kot prejšnje leto – večina gripo preboli v nekaj dneh, težka oblika bolezni z zapleti, ki zahtevajo sprejem v bolnišnico, je zelo redka,
•    cepljenje proti gripi se še vedno priporoča.


Slovenija

V Sloveniji je obolevnost zaradi akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni skoraj enaka kot prejšnji teden. V vzorcih zbolelih potrjujemo virus influence A (H1N1) 2009 (pandemski virus) in virus influence B. Približno 50 % vzorcev bolnikov z gripi podobno boleznijo, ki so testirani na virus influence, je pozitivnih. Število malčkov, okuženih z respiratornim sincicijskim virusom, se postopno zmanjšuje.

V bolnišnicah je število sprejemov zaradi akutnih okužb spodnjih dihal primerno letnemu obdobju. Sprejemov bolnikov, pri katerih je potrjen pandemski virus ali virus influence B, je malo – do sedaj je bilo sprejetih nekaj več kot 70 bolnikov. Obremenitev bolnišnic ni večja od pričakovane.

Potek sezone gripe 2010/2011 je v mejah pričakovanj.

Cepljenje proti gripi je še vedno smiselno. Posebno pomembno je, da se proti gripi zaščitijo bolniki s kroničnimi boleznimi, nosečnice v drugem in tretjem tromesečju nosečnosti in starejši. Cepiva proti gripi je v Sloveniji na voljo dovolj.

Evropska unija in Severna Amerika

Zahodnoevropske države (Združeno kraljestvo, Irska) so že dosegle vrh sezonskega kroženja virusov gripe in zaznale upadanje števila bolnikov. V osrednjem delu Evrope nekatere države beležijo še zmeren porast. Vodilna virusa influence ostajata virus influence A (H1N1) 2009 in virus influence B. Zelo malokrat je bil potrjen virus influence A (H3N2) in samo nekajkrat sezonski virus influence A (H1N1). Odsotnost sezonskega virusa influence A (H1N1) je ugodna, saj je ta podtip virusa v celoti rezistenten na oseltamivir v primerjavi s pandemskim virusom influence A (H1N1), kjer rezistence razen v izjemnih primerih ni zaznati. Virusa influence A je 2-3x več kot virusa influence B. Izjema je Norveška, kjer prevladuje virus influence B. Glede na podtipe, ki krožijo letos, je zdravljenje s protivirusnimi zdravili (zaviralci nevraminidaz) indicirano pri bolnikih, kjer se pričakuje težek potek oz. zaplete.

V Severni Ameriki (ZDA in Kanadi) prevladuje virus influence A (H3N2), virusa influence A (H1N1) 2009 je izjemno malo. Sezona je dokaj običajna.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Več spanja za idealno telesno težo

13 junija, 2012 0