Monday, April 22, 2024
13 junija, 2012

Silikonski vložki povečujejo možnosti nastanka raka na limfnih žlezah

By 0 857 Views

Silikonski implantati v prsih povečujejo tveganje nastanka redke vrste raka na limfnih žlezah. Avtorji raziskave vseeno mirijo, da je anaplastični T-celični limfom velikih celic (ALCL) na dojkah zelo redek, zato je tveganje nastanka omenjenega raka še vedno izjemno nizko, objavlja Reuters.


Dr. Daphne de Jong Amsterdamu s svojimi kolegi iz Nizozemskega inštituta za rakava obolenje v Amsterdamu ocenjuje, da silikonski vložki povzročijo okoli 2% omenjenega raka. Čeprav so podobni primeri že zabeleženi v zdravniški literaturi, zanj ni obstajala uradna raziskava.

Raziskava nizozemske patološke baze podatkov je pokazala, da je bilo pri ženskah povprečne starosti 40 let, diagnosticiranih 11 primerov raka ACLC. Ženske z ACLC so vključili v kontrolno skupino vseh žensk z različnimi tipi raka na limfnih žlezah . Pred postavljeno diagnozo je imelo pet pacientk v prsi vstavljene silikonske implantate. Vseh pet žensk se je za implantat odločilo iz estetskih razlogov.

Difuzni B-celični limfom velikih celic je predstavljal najpogostejšo obliko raka na limfnih žlezah, vendar je imelo samo ena od 35 pacientk vstavljen silikonski vložek.

»Tveganje nastanka ACLC-ja na dojkah zaradi silikonskih implantatov je bil 18,2%« so izračunali raziskovalci.

Kot smo že zapisali je absolutno tveganje ACLC-ja zaradi vstavljenih silikonskih implantatov izredno majhno. Avtorji raziskave so izračunali, da se na leto pojavi samo 0,2 primera na 100.000 žensk z vstavljenimi vložki.

»Rezultati so preliminarni in niso dovolj natančni za zaključek, da so implantati povezani z nastankom ACLC raka,« še dodajajo.

Kljub temu, da je silikon imunogen, so potrebna nadaljnja raziskovanja.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Skupinska terapija v pomoč pacientkam z rakom

13 junija, 2012 0