Thursday, February 22, 2024

PCOS je motnja, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov. Že ime sindrom policističnih jajčnikov pove, da se na površini jajčnikov ustvarijo ciste, ki onemogočajo ustrezno delovanje jajčnikov. Jajčniki so odgovorni za vsakomesečno sproščanje jajčeca v jajcevod, kjer se na dan ovulacije in prisotnostjo spermijev tudi oplodi. Pri ženskah s PCOS, pa zaradi oviranja biološkega izločanja ženskih spolnih hormonov, do ovulacije ne pride ali pa je le-ta močno ovirana. Ciste na jajčnikih lahko prerastejo trikratno velikost jajčnika.


Vzrok

Vzroki nastanka PCOS za vse strokovnjake še vedno ostajajo velika neznanka. Kljub skrivnosti pa so znanstveniki izluščili nekaj hipotez, ki naj bi vzpodbudile nastanek PCOS. Njihove teorije še vedno niso podprte z dovolj dokazi:

  • Dedni dejavniki: PCOS se lahko pojavi kot posledica nekaterih genetskih dejavnikov, ki se odkrijejo z družinsko anamnezo motnje.
  • Inzulinska rezistenca: Nedavna raziskava je potrdila, da je odpornost na inzulin ena od mogočih povzročiteljic PCOS. Skoraj 30% žensk s PCOS je imelo težave z normalno presnovo inzulina.
  • Pomanjkanje hormonov: PCOS je povezan tudi s hormonskim deficitom. Za ovulacijo mora ženski organizem zagotoviti zadostno količino luteinizirajočega hormona (LH) in folikulo stimulativnega hormona (FSH). Pomanjkanje vsebnosti omenjenih hormonov pa lahko sproži sindrom policističnih jajčnikov.

PCOS pogosteje prizadene ženske z družinsko anamnezo motnje, sladkorne bolnice in ženske z inzulinsko rezistenco.

Simptomi

Sindrom policističnih jajčnikov karakterizirajo različni neznatni ali pa zelo neprijetni in značilni simptomi. V primeru, da ste se srečali z enim izmed omenjenih simptomov najavite obisk pri vašemu ginekologu:

Zapleti

Zanemarjenje zdravljenja PCOS vodi v številne zaplete:

  • Debelost
  • Kardiovaskularne bolezni
  • Diabetes
  • Neplodnost

Zgodnji začetek številnih hormonskih in metaboličnih odstopanj in pasiven odnos do zdravljenja PCOS s seboj nosijo številna tveganja: neredno krvavenje iz maternice, dvakrat pogostejše spontane splave, anemijo in nenormalno vsebnost trigliceridov in holesterola v krvi. Pri pacientkah s PCOS je za 40% povečano tveganje nastanka visokega krvnega tlaka, krvožilne bolezni so sedemkrat pogostejše, 16% višje je tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Rak na maternični sluznici, ter jajčnikih je zaradi kronične anovulacije in konstantno povišane vsebnosti estrogena dva do trikrat pogostejši.

Diagnoza

Osnovno metodo diagnosticiranja PCOS predstavlja ultrazvočni pregled. Uporablja se transvaginalni ultrazvok s katerim se oceni ali so jajčniki povečani (1 – 3 krat večji od normalnih), ali je STROMA – notranjost jajčnika, ki proizvaja hormone, povečana (2,3 ali večkrat), ali obstajajo mali folikli (podobni ogrlici iz perl), ki ustvarjajo vtis mikrocističnosti.

V tem primeru ne gre za tumorske cistične jajčnike temveč folikle, ki se razvijajo iz srednjega stadija vendar ne tudi ovulacije, saj jim hormonska motnja tega ne dopušča. Za postavljanje diagnoze, poleg ultrazvoka, uporabljamo niz drugih načinov in raziskav kot npr. merjenje pretoka krvi skozi jajčnike, določanje hormonov, analizo metabolizma, test obremenitve s sladkorjem – OGTT, analizo učinkovitosti inzulina, meri se količina in razpored maščobnega tkiva, ter druge preglede odvisne od dominantnih simptomov.

Zdravljenje

Zdravljenje omogoča zmanjšanje stranskih učinkov PCOS in ohrani reproduktivno sposobnost pri številnih pacientkah. Kot sem že zapisal še vedno ni jasno, kaj pravzaprav povzroča PCOS, zato je zdravljenje namenjeno zmanjševanju simptomov in ne zdravljenju motnje same. Tipični primeri zdravljenja vključujejo:

  • Oralna kontracepcija: pomaga vzpostaviti hormonsko ravnovesje in zmanjša simptome povezane z neredno menstruacijo.
  • Inzulinsko zdravljenje: Inzulinska zdravila pomagajo odpravljati težave povezane z inzulinsko rezistenco. Inzulin pa je v veliko pomoč pri uravnavanju ovulacije in menstruacije.
  • Kirurški poseg: se izvede zgolj pri pacientkah s hudo obliko PCOS. Pri mlajših ženskah se zdravniki izogibajo operativnemu posegu, ki je sicer dokaj enostaven, vendar drobna igla pusti brazgotinico, ki lahko vpliva na plodnost.

Pogosto težavo pri ženskah s PCOS predstavlja prekomerna telesna teža. Že za samo 5% nižja telesna teža lahko ponovno vzpostavi ovulacijski cikel. Normalna telesna teža pomeni manjše težave s holesterolom, lipidi in inzulinom. Poleg hujšanja je pomembna zmerna telesna aktivnost, prenehanje kajenja in pitje alkohola, ter obujanje zdravega načina življenja. V okviru zdravljenja neplodnosti policističnih jajčnikov osnovno težavo predstavlja anovulacija, zato se v tem primeru vrši stimulacija in indukcija ovulacije (najpogosteje z istočasno inhibicijo aktivnosti hipofize), z določanjem spolnih odnosov. Nosečnost sama po sebi zelo pozitivno deluje na PCOS. Ostale težave vezane z anovulacijo so izostanki menstruacije (zdravljenje s hormonsko terapijo in oralno kontracepcijo), kot tudi težave povezane z visoko vsebnostjo testosterona, ki se zdravijo z antiandrogenimi zdravili. Pri PCOS obstaja tudi možnost operativnega zdravljenja (laparoskopski drilling ali klinasta resekcija jajčnikov). Osnovni namen je zmanjšati prostornino povečanih jajčnikov in znižati pretirano proizvodnjo moških spolnih hormonov.

Alternativne možnosti

Vedno kadar obstajajo težave v zvezi z nečem tako kompliciranim kot je proces ovulacije, ali normalnim delovanjem jajčnikov, iščemo vzroke v mehanizmih, ki regulirajo menstruacijski cikel v možganih. Glede na to, da največje število izostankov ovulacije in amenoreje izhaja iz hipotalamusa holistična medicina meni, da težava nastane zaradi neuravnotežene izmenjave energije pri natančnem usklajevanju neuropeptidov v možganih. Stres, ki pripelje do motnje menstrualnega cikla, izostanka ovulacije, izgube menstruacije in nastanka PCOS vključuje negativne emocije zaradi podrejenosti in inferiornosti žensk v svoji vlogi. Ponovna vzpostavitev cikličnega delovanja jajčnikov zahteva analizo negativnih sporočil, kot tudi ponovno vzpostavitev pretoka čustev. Dopustite ponovni obseg emocionalnih reakcij na dogajanje v vašem življenju. Sem vsekakor spada tudi psihoterapija, ki sicer sili iz okvirjev alternativnih možnosti, vendar se v določenih točkah ne razlikuje od holističnega pristopa. Dobro je omeniti tudi svetlobno terapijo: vsakodnevno dve urno izpostavljanje svetlobi celotnega spektra. Čim več časa preživite na naravni svetlobi. Najmanj tri dni v mesecu spite ob prižgani luči. Uporaba naravne 2% progesteronske kreme (ProGest, Bio Balance, FemGest, Serenity), ki se v času 14. do 28. dneva cikla nanaša na kožo, bo nevtralizirala estrogensko dominacijo in vzpostavila urejen cikel.

 

Naslednji prispevek

Medenična vnetna bolezen

28 septembra, 2012 0