Wednesday, February 28, 2024

Njen dom je v Sredozemlju, vendar pa jo gojijo po vsem svetu.


Lavandula je prav gotovo ena najbolj uveljavljenih dišavnic v svetu aroma terapije. Ne le zaradi čutnega in prepoznavnega vonja, temveč zaradi mnogih zdravilnih učinkov.

Že po starem ljudskem izročilu je veljala sivka za blago pomirjevalo in danes se je njen trend na tem področju samo še povečal. Sivka ima namreč blagodejen učinek in nas pomiri, hkrati pa poživi čute. Je odlična terapija pri težavah z nespečnostjo, živčni izčrpanosti in prebavnih motnjah živčnega izvora.

Ponaša se še z številnimi zdravilnimi učinki kot je blaženje krčev, odprava vetrov, napenjanja, spodbuja tek, uspava, krepi odpornost, lajša glavobol, depresijo, prehlad, gripo, žene na vodo, prav tako pa preprečuje omedlevanje in odganja mrčes.
 

Razvajanje s sivko

Današnji tempo življenja nas vse bolj peha v stresna obdobja, še posebno, mamice, ki smo toliko bolj obremenjene z vsakdanjimi skrbmi. Nenehno hitenje, služba, vrtec, kuhanje, nakupi, gospodinjska opravila, vsega je preveč in dan ima nenadoma premalo ur, da bi obkljukali vse naloge, ki smo si jih zadali. Ne nazadnje nam zmanjka časa, tudi za svoje najdražje, kaj šele, da bi si ga vzele samo in čisto zase. Pa bi si ga morale. Vsaj tu pa tam, da razbremenimo utrujeno telo in pomirimo čute. Saj veste, najprej moramo imeti rade same sebe in kdo bo poskrbel za nas, če nam že podzavest govori, samo še tole, samo še to, potem pa bom…Najbrž nisem osamljen primer, ko zakinkam pred tv ekranom, preutrujena, da bi se končno lahko posvetila sama sebi.

Toda drage moje dame, privoščimo si nežno sivkino aroma terapijo, kar nocoj.

Uspavanje otročkov prepustite svojim možem, ve pa se za slabo uro zaprite v kopalnico in se prepustite razvajanju opojne sivke.  
 

Priprava kopeli   

Dve pesti posušenih sivkinih cvetov prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo vrč in pustimo stati toliko časa, da napolnimo kad s prijetno toplo vodo. Poparek nato precedimo in vlijemo v kopel.

Dišeče svečke, melodija vašega priljubljenega komada v ozadju in opojen vonj sivke, nas bo povsem sprostil in zaželele si boste, da bi si to, že poprej privoščile.

Ne pozabite na piko na i in si privoščite skodelico sivkinega čaja. Spale boste kot dojenček in se polne elana prebudile v nov dan.

Tudi mamice se moramo tu in tam razvajati, da smo lahko mamice še naslednji dan in vse dni, ki mu sledijo.
 

Sivkin čaj

Krop se prelije čez dve žlički (1,5g) droge, pokrito pusti stati 5 do 10 minut in precedi.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

S kavo do boljšega spomina

13 junija, 2012 0